Subiectul legat de reducerea cheltuielilor de funcționare a bântuit Primăria Ploiești până la aprobarea bugetului local. Aparent, peste propunere s-a așternut tăcerea. Gurile rele spun, însă, că, inevitabil, vor fi dispuse astfel de măsuri în contextul în care există în continuare un deficit la capitolul cheltuieli de funcționare pentru anumite instituții din subordinea Consiliului Local.
La mai bine de două săptămâni de la anunțarea măsurilor de reducere a cheltuielilor de funcționare, care vizau inclusiv disponibilizări la Primăria Ploiești și în instituțiile din subordinea Consiliului Local, s-a așternut liniștea.
Aprobarea bugetului, dar și a unor măsuri cu caracter temporar de reducere a cheltuielilor salariale pentru personalul din Primăria Municipiului Ploieşti şi din serviciile publice și instituțiile publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Ploieşti se pare că au aplanat, aparent, apele. (Detalii AICI).
Asta în condițiile în care au existat inclusiv scenarii cu privire la primele disponibilizări (Detalii AICI)
Polițeanu: „Formulă de compromis rezonabilă”
Inclusiv primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu (independent), a anunțat recent, pe Facebook, că „s-a ajuns la o formulă de compromis pe care o consider rezonabilă”.
„Personal aș fi dorit măsuri și mai decise de reducere a risipei banilor publici printr-o tăiere și mai pronunțată a cheltuielilor de funcționare și a numărului de angajați.
S-a ajuns la o formulă de compromis pe care o consider rezonabilă, chiar dacă nu este ideală. Sindicatele s-au opus total măsurilor de reducere a salariilor și a cheltuielilor de funcționare, dar era de așteptat și de înțeles”, a susținut primarul Ploieștiului.
Sindicatul SAPAS, un „NU” hotărât pentru disponibilizări
„Cel puțin sindicatul SAPAS (Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale Alexandru Ioan Cuza Ploiești), în urma unor consultări cu membrii de sindicat, aproximativ 1.000, am ajuns la concluzia că suntem în asentimentul și solidari cu situația financiară actuală a Primăriei.
Nu vom face contestație la hotărârea Consiliului Local care prevede diminuarea temporară a veniturilor pentru o perioadă de un an. Dar, trebuie spus că, nu vom fi niciodată de acord cu propunerea de disponibilizări a angajaților nejustificate sau foarte vagi motivate.
Asta atâta vreme cât există posturi neocupate în toate instituțiile publice, lucru dovedit pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, care prezintă situația foarte clară a locurilor de muncă vacante din Primăria Ploiești.
Mai mult decât atât, în Primăria Ploiești și în instituțiile din subordinea Consiliului Local există destule persoane care cumulează salariul cu pensia sau au ajuns la vârsta de pensionare motiv pentru care nu se justifică noi disponibilizări.
Dacă la acest moment am înțeles necesitatea de a fi solidari cu situația din Primăria Ploiești, acest lucru nu se va întâmpla dacă se va reveni la ideea legată de disponibilizări”, ne-a declarat Florin Radu, președintele Sindicatului SAPAS.
Fără disponibilizări, dar fără bani de funcționare
Pe de altă parte, gurile rele spun că nu se va renunța la reducerea personalului, în contextul în care, există în continuare o situație stresantă la capitolul cheltuieli de funcționare. Și asta nu neapărat la Primăria Ploiești, ci în anumite instituții din subordinea Consiliului Local Ploiești.
Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploiești, dar și ASSC (Administrația Serviciilor Sociale Comunitare) sau CSM Ploiești sunt doar trei „direcții” unde este greu să reduci cheltuielile de funcționare fără eventuale dispobilizări.
TCE Ploiești, societatea de transport public local, este în continuare într-o situație dificilă din punct de vedere financiar.
Reducerea cheltuielilor prin tăierea parțială a sporului aprobat în 2024
Reamintim faptul că inițial, la Ploiești s-a vorbit de o posibilă disponibilizare a 200 de persoane, concomitent cu reduceri salariale.
Ulterior, la finele lunii martie, prin hotărâre a Consiliului Local au fost dispuse măsuri cu caracter temporar de reducere a cheltuielilor salariale pentru personalul din Primăria Municipiului Ploieşti şi din serviciile publice și instituțiile publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Ploieşti.
Concret, hotărârea aprobată a vizat acordarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare în procent de 1% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar corespunzător timpului lucrat. Spor acordat atât pentru personalul din Primăria Municipiului Ploieşti, cât și din serviciile publice și instituțiile publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Ploieşti.
Pentru personalul din cadrul Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești care beneficiază de spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare în procent de 15% din salariul de bază, ca urmare a aplicării sentințelor judecătorești, salariul de bază stabilit s-a diminuat astfel încât venitul salarial corespunzător funcției, clasei, gradului profesional/treptei profesionale și gradației să fie egal cu cel acordat întregului personal.
Salariații, în schimb, vor primi suplimentar, anual, 10 zile de concediu de odihnă.
Mult zgomot pentru nimic, asta a făcut domn primar. La TCE nu sa schinbat nimic, ba din contră unii au avansat, alții au primit bani la salariu, iar cei ce muncesc, cu adevărat în această regie li se bagă pumnul în gură cu ajutorul sindicatelor care chipurile se luptă pentru drepturile muncitorilor, cei ce cotizează ca iei să își ia lunar cota parte.
Să fim serioși, dl Mareș are dreptate, primăria este ca și o societate, daca o societate nu mai are bani atunci se va reduce numărul angajaților sau se da 75% până la redresarea firmei, chiar nu înțeleg de ce atât tam tam, organigramele astea stufoase cu zeci de șefi și personal țesa care nu deservesc la nimic și asta este dovedit ce de realizări au, într-o eră a digitalizării, nu cred că mai trebuie ținute posturi care plimbă o hârtie dintr-un birou in celălalt, eu înțeleg perfect că în mare măsură vor fi afectați cei care muncesc și nu sunt politicieni dar așa se va dovedi valoarea, nu mă refer aici de casieri care probabil sunt deja puțini, mă refer la cei din spate ușilor care sunt foarte mulți si din păcate realizările lor se vad în oraș, și când ai nevoie de ceva de la primărie…, adică în loc de 3 persoane ai nevoie de cel mult 2 in anumite zone, cat despre parcuri totul lasă de dorit, unde au fost cei de la SGU toată toamna,iarna, primăvara …pomii necuratati și uscați de printre blocuri, nu au avut foarfeci? Daca se face treabă pe jumătate înseamnă înseamnă că i nevoie de personal pe jumătate! O sa le fie greu să migreze in privat, dar ei sunt vinovați de organizarea defectuoasă, s -au complăcut și acesta este rodul FALIMENT!