Ploieștiul este un oraș poluat, lucru constatat de nenumărate ori de locuitorii orașului. Pe site-ul Primăriei Ploiești, marți, la indicatorul PM2,5 (pulberi în suspensie) a apărut o atenționare legată de calitatea aerului: „Poluarea este ridicată. Considerați reducerea activității în aer liber”.
La cele 16 microstații amplasate de municipalitatea ploieșteană, marți, s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM 2,5. Este vorba de pulberile în suspensie, extrem de nocive pentru starea de sănătate.
„Poluarea este ridicată. Considerați reducerea activității în aer liber”, este recomandarea postată, marți, pe site-ul Primăriei Ploiești, la secțiunea Monitorizare calitate aer.
Cert este că, marți, inclusiv pe alte platforme de monitorizare privind calitatea aerului din Ploiești se precizează că pulberile în suspensie (PM 2,5) reprezintă principala problemă de poluare. Este vorba de prezența în aer a unor particule mai mici de 2,5 microni.
Datele cu privire la monitorizarea calității aerului sunt postate și pe site-ul Prefecturii Prahova. În cursul zilei de ieri, conform datelor prelucrate de laboratorul mobil, cea mai mare valoare a pulberilor în suspensie a fost de 71,28 ug/mc. Asta în timp ce valoarea minimă a fost de 15,25 ug/mc.
Valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane, potrivit calitateaer. ro, era, în 2011, de 50 ug/m3, în timp ce valoarea limită anuală era de 40 ug/m3.
Efecte nocive asupra stării de sănătate
Potrivit site-ului calitateaer.ro, principalele surse de poluare cu PM 2,5 le reprezintă activitatea industrială, sistemele de încălzire, precum și centralele termoelectrice.
„Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete”, se arată pe site-ul calitateaer.ro.
Conform sursei citate „poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii”.
Creșteri punctuale la indicatorul benzen, la Ploiești
Prezența în aer a pulberilor în suspensie (PM2,5) nu este singurul factor poluator din Ploiești. Pe site-ul calitateaer.ro, marți, au existat creșteri punctuale, la anumite stații de monitorizare, la indicatorul benzen.
Cea mai mare creștere, înregistrată marți, la ora 09.00, a fost în stația de monitorizare PH2. La indicatorul benzen valoarea a fost de 15,96 de ug/mc. Asta în condițiile în care concentrația maximă anuală este de 5 ug/mc.
În stația de monitorizare PH5, cea mai mare creștere la indicatorul benzen a fost înregistrată, marți, tot la ora 09.00, respectiv 9,81 ug/mc.
Observatorulph.ro a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Prahova un punct de vedere cu privire la situația din Ploiești.
UPDATE Ulterior, pe site-ul Primăriei Ploiești, la secțiunea Monitorizare calitate aer, a apărut o nouă recomandare: „Există poluare, dar redusă: Vă puteți continua activitățile în aer liber”.
Felicitari pt articol, din pacate insa ramanem cu scrisul deoarece cei care pot sa opreasca aceasta poluare nu fac decat sa dea amenzi derizorii rafinariilor din zona . Pana cand autoritatile locale nu vor avea curajul sa le retraga autorizatia de functionare si sa le impuna montarea unor filtre performante vom fi in continuare gazati . Pentru Vega cel putin autoritatile nici macar nu au statie de monitorizare proprie, statia o detin cei de la Vega , care normal ca nu declara corect indicii de poluare cu hidrogen sulfurat . Va aduceti aminte cred anul trecut in care aerul a fost irespirabil in Ploiesti . Si acest lucru va continua , deoarece programul alesilor locali pe parte de poluare cuprinde doar actiuni de plantare a pomilor .