Rita Neagu și Lucian Bălescu, angajați ai Urbanismului Primăriei Ploiești reținuți și ulterior arestați preventiv pentru implicarea în dosarul cu escrocherii imobiliare White Tower, au fost puși în libertate.
Rita Neagu, director adjunct al Direcției de Urbanism și de Lucian Bălescu de la Serviciul Verificare și Controlul Documentații Publice din aceeași direcție a Primăriei Ploiești, au fost plasați sub control judiciar.
Judecătoria Ploiești a respins cererea procurorilor ca cei doi să rămână în afrest la domiciliu.
Sentința a fost publicată astăzi pe portalul instanțelor de judecată.
Pe durata celor 60 de zile de control judiciar, cei doi funcționari trebuie să respecte următoarele obligații:
să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată;
să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței;
să se prezinte la organul de poli?ie desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat,
să nu depășească limitele teritoriale ale României, decât cu încuviințarea prealabilă a organului de urmărire penală;
să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalți suspecţi/inculpaţi, cu persoanele vătămate sau membrii de familie ai acestora, cu martorii şi experţii desemnaţi în cauză.
Instanța a atras atenția celor doi funcționari că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ”în perioada 2018-2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective, în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi a documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente.
Ulterior, pentru intabularea imobilului, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie, pe care dezvoltatorul imobiliar le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.
Totodată, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni şi contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deşi acestea erau construite şi intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro”.