Ploieștiul trebuie să plătească pentru neputință și dezinteres. Lipsa unei stații noi de epurare face ca penalitățile pentru apele deversate în Dâmbu să crească de la o lună la alta. Ploieștiul trebuie să plătească penalități de 4,4 milioane de lei pentru 2023, la care se va adaugă factura viitoare pentru ianuarie 2024 de peste 2,4 milioane de lei. Adică, în curând se va ajunge la penalități de peste 1,4 milioane de euro.
Ploieștiul deține, în momentul de față, doar o stație veche de epurare a apelor uzate. Este vorba despre o stație de epurare construită în anii 1965 – 1970, prevăzută doar cu o treaptă mecanică, care nu are capacitatea de epurare a apelor uzate.
Construcția la stația nouă a Ploieștiului a început în urmă cu mulți ani, în cadrul unui parteneriat între Primăria Ploiești și Ministerul Mediului. Finanțarea a fost ulterior transferată la Ministerul Dezvoltării, dar nu pentru mult timp. Primăria Ploiești a reușit, în urma unui proces, să obțină despăgubiri, însă era deja prea târziu…
Pe rolul instanțelor era un litigiu între municipalitate și constructor. Situația a rămas blocată de-a lungul timpului, iar Ploieștiul plătește, practic, acum, pentru lipsa unei stații moderne de epurare.
Anul trecut, Ploieștiul a primit o autorizație de gospodărire a apelor din partea Administrației Bazinale de Apă Buzău, condiționată de finalizarea, până la 31 decembrie 2023, a stației noi de epurare.
Tot de anul trecut, municipalitatea, prin Regia Autonomă de Servicii Publice, a început să primească nota de plată pentru apele deversate în pârâul Dâmbu din cauza faptului că vechea stație de epurare are doar o treaptă mecanică. Penalitățile reprezintă, însă, ultima problemă.
Administrația Bazinală de Apă Buzău poate refuza eliberarea următoarei autorizații de gospodărire a apelor în 2024 și există riscul aplicării de penalități în caz de condamnare în procedura de infrigement.
Ploieștiul bun de plată pentru apele deversate în Dâmbu
RASP Ploiești are de plată, numai pentru perioada 16.08.2023 – 30.11.2023, penalități în cuantum de 2.688.222 lei, fiind contestată în acest moment numai factura din luna septembrie în cuantum de 418.960 de lei.
- septembrie 418.960 lei, penalități contestate
- octombrie – 927.534 lei
- noiembrie – 1.345.044 lei
Pentru luna decembrie, RASP Ploiești se așteaptă la o factură de 1.764.356, iar pentru luna ianuarie 2024 factura ar urma să includă contribuția de 181.898 fără TVA, dar și penalități în cuantum de 2.405.325 lei. În total, sumele aferente ar putea să ajungă la peste 1,4 milioane de euro.
RASP Ploiești a propus, încă de anul trecut, ca stația de epurare să fie preluată de municipiul Ploiești. Astfel, RASP Ploiești ar urma să fie exonerată „de plata penalităților calculate pentru abaterile constatate la indicatorii de calitate, ale căror concentrații depășesc limitele admise”.
Proiectul de hotărâre, care are aviz favorabil de la Comisia pentru utilități publice, calitatea vieții și protecția mediului, dar și din partea Consiliului de Administrație al RASP Ploiești, nu a ajuns, până acum, pe masa consilierilor locali.
Singura soluție rămâne reluarea lucrărilor la stația nouă de epurare a Ploieștiului, care să fie dotată cu treaptă mecanică, biologică și chimică, proiect despre care se vorbește de mai bine de 11 ani.
Din păcate cetățeanul de rând plătește pentru incompetența aparatului administrativ local (primar + consiliul local).
psd/pnl/aur/usr/udmr/etc= aceeași incompetența crasă +lipsă de respect pt cetățean