Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale A.I. Cuza (SAPAS) Ploiești, afiliat la Federația Publisind din cadrul BNS, a solicitat Guvernului o serie de măsuri cu efecte materiale pozitive pentru angajații din administrația locală.
Potrivit unui comunicat de presă, SAPAS a transmis, alături de Federația Publisind, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației o solicitare privind exceptarea operatorilor economici care presteaza servicii publice de administrare a domeniului public și privat de interes local, în cazul Ploieștiului este vorba de angajații de la SGU și Hale și Piețe, de la restricțiile legii privind reducerea cheltuielor bugetare.
Concret, sindicatul cu cel mai mare număr de angajați din administrația ploieșteană, a solicitat eliminarea plafonării valorii tichetelor de masă la două salarii minime brute pe economie, la nivelul anului 2019, a condiționării acordării de prime și alte bonusuri (în bonusuri sunt cuprinse și ajutoarele sociale – boli incurabile, accidente de muncă, deces salariat) de rezultatele financiare ale operatorului economic.
Sindicaliștii cer astfel aplicarea neîngrădită a prevederilor Contractelor Colective de Muncă negociate, a căror caracter obligatoriu este garantat prin art. 41, alin. (5) din Constituția României.
Totodata, SAPAS și Publisind cer eliminarea dublei condiționări impusă atât prin Legea nr. 296/2023, cât și prin OUG nr. 115/2023, cu privire la cuantumul sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.
Astfel, sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase până la 15% din salariul de bază sau, după caz, din indemnizaţia de încadrare, trebuie să respecte plafonul maxim impus prin normele legale și eliminarea condiționărilor suplimentare impuse prin “ordonanțele trenulet”.
Documentele pot fi accesate aici:
Adresa Min Muncii Pdv Conditii Munca
Adresa Min Finantelor Pdv Spor Conditii
Cum ți se pare subiectul?