Din păcate, nu o dată, pe străzile și trotuarele din Ploiești au fost sesizate cadavre de animale de către cetățeni. Este într-un fel firesc să existe, dar nu este firesc să zacă zile la rând, ocolite de măturătorii de pe străzi sau de operatorul de salubritate.
În Ploiești, firma care se ocupă cu ridicarea cadavrelor de animale de pe străzi este Coral Impex care, în urma sesizării, se deplasează la locul indicat.
Sesizarea pentru situații de genul acesta se face prin intermediul R.A.S.P. Ploiești, care preia informațiile prin Serviciul Dispecerat, Sesizări și Relatii Publice, la numerele de telefon: 0244-984; 0800.800.884; 0244-595.063; 0752-027.539.
R.A.S.P. le transmite mai departe către Coral Impex. De asemenea, SC Coral mai poate fi contactată direct la numărul de telefon Telefon/fax: 0244/517610.
Potrivit legii, Ordinul 82/2015 al Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – ANRSC, este prevăzută colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţii de neutralizare.
„Art. 69. –
Consiliile locale, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, după caz, sunt responsabile de neutralizarea cadavrelor de animale găsite pe aria administrativ-teritorială a localităţii, prin unităţi de ecarisaj autorizate, conform legislaţiei în vigoare.
Art. 70. –
(1)Operatorul serviciului de salubrizare are obligaţia de a colecta cadavrele de animale de pe domeniul public şi să le predea unităţii de ecarisaj care este abilitată pentru neutralizarea deşeurilor de origine animală, în aria administrativ-teritorială a localităţii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2)Cadavrele de animale de pe domeniul public se transportă de către operator în mijloace auto special destinate şi amenajate în acest scop care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia în vigoare.
Citește și: Mizeria de pe strada Jupiter din Ploiești a ajuns la apogeu. Angajat salubritate: „Asta este strada săracilor, nu venim!”
Art. 71. –
Cadavrele de animale de pe domeniul public vor fi ridicate în termen de maximum două ore de la semnalarea existenţei acestora de către populaţie, reprezentanţi ai operatorilor economici sau instituţiilor publice, inclusiv în cazul autosesizării ca urmare a activităţii curente de salubrizare.
Art. 72. –
Autovehiculele şi containerele destinate transportului cadavrelor de animale de pe domeniul public trebuie dezinfectate după fiecare transport în parte în locurile special amenajate pentru această operaţie.
Art. 73. –
Personalul trebuie să utilizeze echipament de protecţie şi să fie dotat cu mijloace corespunzătoare astfel încât să nu vină în contact direct cu animalele colectate. Personalul trebuie să aibă aviz medical prin care să se confirme că sunt îndeplinite condiţiile necesare, inclusiv vaccinarea, dacă este cazul, pentru prestarea acestei activităţi.
Art. 74. –
Se interzic abandonarea, îngroparea sau depozitarea deşeurilor de origine animală în alte condiţii decât cele stabilite de legislaţia în vigoare.
Art. 75. –
(1)Operatorul de salubrizare are obligaţia să ţină o evidenţă referitoare la deşeurile de origine animală colectate, modul de transport, precum şi documente doveditoare cu privire la predarea acestor deşeuri la unitatea de ecarisaj, dacă nu realizează operaţia de neutralizare.
(2)În cazul în care operatorul de servicii de salubrizare realizează neutralizarea deşeurilor de origine animală provenite din gospodăriile populaţiei, acesta trebuie să păstreze evidenţele cu privire la tipul deşeurilor, cantitatea, documentele însoţitoare, modul de neutralizare, data şi, după caz, şarja/lotul, precum şi, pentru materiile sau produsele rezultate, destinaţia, transportatorul şi documentele însoţitoare şi trebuie să întocmească şi să completeze registre în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv pentru animalele moarte din speciile bovine, ovine/caprine, suine sau cabaline.
(3)Toate documentele se arhivează şi se păstrează conform dispoziţiilor legale în vigoare”, se arată în textul de lege.
Cum ți se pare subiectul?