Un regulament de organizare și funcționare al cimitirelor din Ploiești, aprobat în 2022, prevede inclusiv motivele pentru care o persoană poate pierde dreptul de concesiune asupra locului de înhumare. În prezent, singurele locuri de înhumare disponibile se găsesc numai în Cimitirul Mihai Bravu.
Municipiul Ploiești dispune de patru cimitire, aflate în administrarea Servicii Gospodărire Urbană (SGU).
Puțini ploieșteni știu însă faptul că, potrivit unui regulament de organizare și funcționare al cimitirelor, aprobat în 2022 de Consiliul Local, există posibilitatea de pierdere a locului de înhumare, în cazul în care nu sunt respectate anumite condiții.
Condiții pentru încetarea contractului de concesiune
Astfel, concesiunea locurilor de înhumare încetează, potrivit hotărârii Consiliului Local Ploiești 421/27.09.2022 (art. 29), la expirarea termenului contractului de concesiune (actul de concesiune privind atribuirea în folosință).
Totodată, regulamentul prevede încetarea concesiunii dacă locul concesionat și lucrările funerare sunt lăsate în părăsire și nu sunt îngrijite timp de doi ani consecutiv, în baza unei cercetări prealabile.
O altă cauză care poate conduce la încetarea concesiunii este și neachitarea prețului eșalonat anual, timp de doi ani consecutiv, dar și ca urmare a renunțării din partea concesionarului în favoarea SGU Ploiești.
Contractul de concesiune a locului de înhumare încetează și prin denunțarea unilaterală de către SC SGU Ploiești, pentru neîndeplinirea contractului de concesiune sau de atribuire.
„Concesionarii sunt notificați, în prealabil, cu privire la lipsa plății redevenței și, în general, aceștia își achită obligațiile, cu mențiunea faptului că, există un număr considerabil de moștenitori care dețin cotă parte din locurile concesionate”, a precizat SGU Ploiești la solicitarea Observatorulph.ro.
Trebuie precizat că la Ploiești, potrivit SGU, locurile de înhumare disponibile se găsesc numai în Cimitirul Mihai Bravu.
„În decursul anului 2023, locurile de înhumare disponibile a fi reconcesionate au fost în număr de 376, în toate cimitirele aflate în administrare, locuri pe care nu există lucrări funerare. Precizăm faptul că, parte dintre acestea au fost concesionate”, a precizat SGU Ploiești.
Conform regulamentului de organizare și funcționare al cimitirelor din Ploiești, concesionarii au obligația de a achita prețul eșalonat anual până la data de 30 decembrie.
Neplata prețului eșalonat anual (redevența) la termenul stabilit atrage după sine majorări de 1% pentru fiecare lună de întârziere până la data efectuării plății.