Astăzi se împlinesc 34 de ani de la izbucnirea Revoluției din decembrie 1989 în Ploiești. Într-un articol postat pe republicaploiesti.net în urmă cu câțiva ani, istoricul Lucian Vasile a prezentat cronologia evenimentelor care s-au produs pe 22 decembrie 1989 la Ploiești.
În dimineața zilei de 22 decembrie, câteva sute de muncitorii de la uzina 1 mai din sudul orașului au refuzat să intre în schimbul 1 și au încercat să îi determine și pe colegii lor să se îndrepte spre centrul orașului pentru a protesta împotriva regimului Ceaușescu.
După câteva ore, numărul manifestanților crescuse și, cu toate că persoane din conducerea uzinei au dispus sudarea porților pentru a-i împiedica pe oameni să iasă din perimetrul fabricii, coloana de muncitori a plecat spre Palatul Administrativ (mult mai cunoscută drept „Casa Albă”), sediul județean al PCR.
Casa Albă era înconjurată de soldați tineri, cu scuturi și arme, însă nu au fost confruntări între manifestanți și forțele de ordine.
Mai mult, o delegație a celor din piață a intrat în clădire și, în scurt timp, liderii comuniști locali au părăsit Palatul Administrativ.
Citește și Imagini de la comemorarea victimelor Revoluției din 1989 organizată la Ploiești
După ora 13:00, odată cu anunțul că Nicolae și Elena Ceaușescu fugiseră de pe acoperișul Comitetului Central din București, oamenii au intrat în sediul administrativ al județului, iar soldații au trecut de partea manifestanților.
De la balconul de la etajul 1 se aruncau portretele dictatorului și cărțile care îl aveau drept autor. Sute de file zburau prin centrul civic al orașului. Apoi diferiți oameni au luat microfonul și s-au ținut discursuri de la balconul aflat deasupra intrării principale în clădire.
Cu toate că au fost câteva zvonuri cu privire la mașini Dacia cu teroriști care s-ar îndrepta spre diferite obiective ploieștene, acestea s-au dovedit a fi, bineînțeles, informații false.
Pe 24 decembrie, cu o zi înainte ca soții Ceaușescu să fie executați, „revoluția” de la Ploiești s-a stins.
VIDEO