Primăria Ploiești a renunțat la proiecte de zeci de milioane de euro, dând vina pe pandemie, după ce pierduse alte proiecte foarte importante pentru comunitate, aprobate încă din mandatul fostului primar Adrian Dobre. Între timp, alte orașe au făcut pașii necesari pentru dezvoltare. Brașovul este la un pas de a-și asigura independența energetică.
Primarul Andrei Volosevici spune că face ce trebuie pentru Ploiești, mândrindu-se că, în al 12 ceas, va monta luminițe ornamentale pentru sărbători. Uită să menționeze că prin incompetență a pus umărul la distrugerea acestui oraș, pe care continuă să îl împrumute cu speranța că va masca lipsa proiectelor majore și împovărând bugetul local, respectiv pe contribuabilii din Ploiești. Nu sunt de vină cei din Primăria Ploiești și din societățile falimentare din subordine, găurile negre ale municipalității.
Întotdeauna ”există explicații” și de vină sunt alții. Sunt mulți vinovați, nu zicem nu, dar primarul este cel ales, cel care promite și trebuie să își asume. Este bine că are timp pentru filmulețe penibile pe care are timp să le distribuie în online, jignind astfel inteligența unei comunități care vede ce se întâmplă pozitiv și ce fac alți primari pentru comunitățile lor.
Este ușor să arunci vina pe Consiliul Local, care nu este nici pe departe cel mai eficient și mai rapid în reacții, așa cum un oraș ca Ploieștiul ar avea nevoie, dar ceea ce primarul Volosevici uită să menționeze este faptul că acest Consiliu Local i-a cerut (a nu mai știm câta oară!!!) situația exactă a datoriilor municipalității, asta pentru putea decide în cunoștință de cauză dacă mai avem de unde să ne asumăm alte cheltuieli.
Da, copiii ploieștenilor, noi toți adulții avem nevoie de un oraș decorat de sărbători, ne dorim să ne bucurăm, dar nu putem să nu observăm cum nicio lucrare începută, cu sau fără utilitate dovedită, nu este finalizată. Vedeți situația Bulevardului Independenței, a străpungerii de pe Laboratorului spre Podul Înalt, a cartierului Pictor Rosenthal și a străzii Mircea cel Bătrân, a Șoselei Mihai Bravu ”reabilitată” în bătaie de joc pe multe milioane, a sutelor de mii de euro aruncate pe studii inutile privind ”oportunitatea” spitalului municipal care nu are nicio șansă să apară. Și multe alte nenorociri care țin de infrastructura rutieră a Ploieștiului plin de gropi și șanțuri neastupate.
Primarul Volosevici chiar își imaginează că ploieștenii vor fi orbiți de luminițele ornamentale și vor uita de cei trei ani de NIMIC din cei patru de mandat?
Dă bine electoral să anunți că ”ai rezolvat problema luminițelor”, în al 12 – lea ceas. Alte orașe s-au pregătit pentru asta cu multe luni în urmă. La fel de bine electoral dă să spui că s-au opus consilierii locali, atât timp cât ”omiți” să spui și de ce. Buni sau răi, măcar au dat dovadă de responsabilitate, cerând ca întreaga comunitate să știe exact cum stă financiar, deși dezastrul este evident. Nici acum Direcția Economică a primăriei nu a prezentat situația datoriilor, a arieratelor.
Să vedem ce fac alții, pentru că, deși nu se bucură de majorități în consiliile locale, primarii fac proiecte și le pun în practică. Spre exemplu, primăria municipiului Brașov construiește unui parc fotovoltaic care va asigura 90% din consumul public de energie electrică. Sistemul va fi amplasat în Stupini pe o suprafață de 20 de hectare, va avea o putere de 20 de MW și va fi gata anul viitor.
Allen Coliban, primar Brașov: ”Avem constructor pentru parcul fotovoltaic al Brașovului!
Am semnat contractul pentru realizarea parcului fotovoltaic care va asigura 90% din consumul public de energie electrică (instituții de învățământ, clădiri publice, iluminat public, instituții de cultură, baze sportive și chiar producerea de zăpadă artificială în Poiană).
Vorbim de un important obiectiv din strategia noastră de a transforma Brașovul într-un oraș independent energetic, pentru ceea ce înseamnă consumul public de energie.
Am făcut pași importanți în a transforma orașul nostru într-unul prietenos cu mediul, iar în ultimii ani am reușit să demarăm și să implementăm o serie de proiecte pentru ca Brașovul să devină un oraș sustenabil. În 2021 ne-am asumat o țintă ambițioasă: până în 2030, să reducem emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar până în 2050 să atingem neutralitatea climatică. Cu siguranță suntem pe drumul cel bun.
Sistemul va fi amplasat în Stupini, pe o suprafață de 20 de hectare, și va avea o putere de 20 de MW.
Lucrările vor fi realizate de Synergy Construct – în calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi – terț, Graphein Topo – subcontractant; ZOORK – subcontractant; Eds Electric SRL – subcontractant. Durata de implementare a investiției este de 120 de zile, din care 30 de zile etapa de proiectare și 90 de zile execuția lucrărilor.
Valoarea contractului este de 75 de milioane de lei (75.167.795,98 lei fără TVA), o parte din fonduri fiind asigurate prin finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare.”