Subiectul legat de acordarea subvenției pentru apă caldă și căldură la Ploiești a trezit ample discuții în ședința de ieri a Consiliului Local. Temerile că municipalitatea nu are capacitatea financiară să susțină plata subvenției au fost împărtășite atât de mai mulți consilieri locali, dar și de directorul RASP Ploiești.
Dezbaterile aprinse din timpul ședinței Consiliului Local au avut la bază lipsa banilor pentru acest capitol și în niciun caz faptul că cineva ar fi dorit să se opună acordării subvenției.
Mai mulți consilieri locali liberali au atras atenția cu privire la situația gravă în care se află municipalitatea ploieșteană, cu privire la neplata facturilor aferente subvenției către Termo Ploiești.
Temerile că municipalitatea nu va avea capacitatea financiară de a susține acest cost s-au bazat inclusiv pe faptul că prevederea pentru acest capitol este puțin mai mare de un milion de lei, bani suficienți doar pentru câteva zile, dar și ca urmare a facturilor restante pentru plata subvenției înregistrate în acest an.
„Oameni buni, avem 150 de zile întârziere la factura din martie. N-avem niciun leu achitat pentru subvenția din aprilie… N-avem niciun leu achitat pentru subvenția pentru perioada din mai, jumătatea de iunie… Luna august nu avem niciun leu plătit și nimeni nu se joacă cu subvenția?” a fost întrebarea retorică a lui Valentin Marcu, consilier local (PNL).
Mai mult, consilierul local Simona Popescu (PNL) a atras atenția că același proiect de acordare a subvenției nu a primit aviz favorabil pe motiv că nu exista prevedere bugetară, în contextul în care, de data aceasta, atât Direcția Economică, cât și Juridică au dat asigurări că acum nu există vreo problemă.
Un semnal de alarmă a fost tras și de directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, Zoia Staicu, precizând că nu este vorba despre o opinie din punct de vedere juridic sau economic cu privire la documentele existente, ci mai degrabă la situația facturilor emise de Termo Ploiești care nu au fost achitate.
„Având în vedere că monitorizăm acest contract, că facturile vin la vizat la RASP, vreau să vă spun următorul lucru. Legea Finanțelor Publice Locale, la articolul 2, punctul 3, angajamentul legal este fază în procesul execuției bugetare reprezentând orice act juridic din care rezultă sau, atenție, ar putea rezulta o obligație pe seama fondurilor publice.
Deci, dragi colegi, prin aprobarea acestei hotărâri, aveți o obligație pe seama fondurilor publice. Cred că sunteți într-o gravă eroare. Facturile vor veni la RASP, iar eu nu o să pot să dau bun de plată dacă nu am prevedere. Vor veni aceste facturi și vor sta la rând cum stau și celelalte facturi ale Veoliei și de la Termo Ploiești. Din păcate, ar trebui să găsiți întâi sursa, din punctul meu de vedere”, a susținut Zoia Staicu, directorul RASP Ploiești.
După mai multe discuții aprinse, dar și după o pauză de consultări, date fiind asigurările de la Direcția Economică și Direcția Juridică că nu sunt probleme legate de proiectul aflat în dezbatere, aleșii locali au aprobat, joi, ca prețul local al gigacaloriei să fie de 220 de lei, cu TVA, iar diferența până la 720 de lei/Gcal, cât este tariful nesubvenționat, să fie achitată din bugetul local.
Video de la minutul 43.13 …………………. 51.52