După ce Observatorul Prahovean a publicat articolul Cum își bat joc autoritățile din Ploiești de persoanele de dizabilități, Primăria Ploiești a reacționat și a anunțat că SGU Ploiești va ”reconfigura” locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap.
Deputatul Mihai Polițeanu (neafiliat) a sesizat Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova privind nerespectarea de către Primăria Ploiești a prevederilor legale privind locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități.
În urma măsurătorilor din teren s-a constatat că niciunul dintre locurile respectivă nu respectă dimensiunile legale pentru a putea fi folosite de persoanele care au nevoie de scaun rulant.
Inspectoratul de Stat în Construcții Prahova a confirmat bătaia de joc la adresa persoanelor cu dizabilități și a solicitat remedierea problemelor identificate în teren.
Detalii aici: Primăria Ploiești, reclamată pentru locurile de parcare marcate ”la mișto”. Victimele sunt chiar persoanele cu dizabilități
Reacția Primăriei Ploiești:
Urmare a apariției, în publicația dumneavoastră, a articolului ”Cum își bat joc autoritățile din Ploiești de persoanele cu dizabilități”, vă comunicăm următoarele:
– S.C. Servicii de Gospodărire Urbană S.R.L. Ploiești este administratorul parcărilor publice cu plată, transmise în concesiune de către municipalitate în urma întâlnirii Comitetului Local pentru Dialog și Incluziune Socială a Persoanelor cu Dizabilități, din data de 19.07.2023, care a avut loc la sediul A.S.S.C. Ploiești, s-a stabilit necesitatea reconfigurării locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap, din parcările menționate mai sus, în conformitate cu nonnativele în vigoare.
– Acest demers a fost deja inițiat și se realizează în mod etapizat, pentru toate parcările publice cu plată aflate în adminisfrarea S.C. Servicii de Gospodărire Urbană S.R.L. Ploiești, respectându-se reglementările prevăzute în Secțiunea 6 a Normativului NP057/2012, Revizie np051/2002 privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, aprobat prin Ordin MDRAP nr. 189/2013.
Citește și Ploiești, un oraș (aproape) interzis persoanelor cu dizabilități [VIDEO]
– Astfel, pentru modificarea marcajelor locurilor destinate persoanelor cu dizabilități este nevoie de extinderea zonelor dedicate acestor perimetre, fapt care va determina modificarea numărului total de locuri de parcare și, implicit, necesitatea întocmirii de noi planuri de situație, potrivit realității din teren.
– Precizăm, totodată, faptul că, marcajul inițial al locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap a fost realizat cu respectarea reglementărilor Legii nr. 448/2006 cu modificările și completările ulterioare, respectiv 4% din nr. total de locuri de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri.
– Menționăm, de asemenea, că au fost respectate prevederile legislative în vigoare, în ceea ce privește semnalizarea corespunzătoare a acestor locuri de parcare.