În urmă cu două săptămâni, publicam sesizarea unui ploieștean, prin care acesta atrăgea atenția asupra unui Ordin al Ministerului Sănătății, privind interdicția de a se amenaja locuri de parcare în dreptul ferestrelor apartamentelor situate la parter.
Lipsa locurilor de parcare din Ploiești generează situații de compromis, care însă exced cadrul legal. Chiar dacă aparent se rezolvă o problemă, în paralel apar altele.
Locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități sunt incontestabil necesare. Acestor persoane trebuie să li se asigure condițiile necesare pentru a le ușura mobilitatea. Includem în aceste facilități firești și asigurarea locurilor de parcare.
Citește AICI articolul cu sesizarea ploieșteanului privind parcarea sub ferestrele locuinței sale – ”Ordinul nr. 119, din 4 februarie 2014, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”
Așadar, o situație de înțeles pentru persoanele cu dizabilități, care au nevoie de astfel de facilități pentru a le ușura viața, dar în același timp o situație deloc plăcută pentru locatarii de la parter.
După ce a apărut sesizarea publicată în urmă cu două săptămâni, un alt ploieștean ne-a scris: ”Înțeleg această necesitate pentru persoanele cu dizabilități și susțin facilitățile acordate unor oameni care chiar au nevoie de ele. Dar imaginați-vă că și eu locuiesc la parter, că vecinul meu care are un astfel de loc își pornește mașina, o mai și turează puțin. Eu ce vină am? Nu pot sta cu geamurile deschise. Chiar și așa, cu ele închise, tot trebuie să suport zgomotul. Cum face să fie bine pentru toată lumea, să se găsească alte soluții acceptate de cei implicați?”
Primăria Ploiești a răspuns în speța care invocă Ordinul Ministerului Sănătății, cel prin care ”nu permite acordarea unor astfel de autorizații, dacă nu se respectă distanța de 5 metri față de ferestrele apartamentelor de la parter.”
În esență, prin răspunsul semnat de primarul Andei Volosevici, celor aflați în astfel de situații li se spune că Ordinul nu se aplică retroactiv, iar dacă autorizațiile au fost deja date și locurile rezervate, atunci așa vor rămâne.
Răspunsul Primăriei Ploiești: