- Publicitate -

O rușine estetică a Ploieștiului este totodată și pericol public – Fosta Casă a Corpului Didactic sau fostul Cinema Tineretului

Data:

Distribuie articolul:

Pe strada Ștefan cel Mare nr.8, chiar în ”buricul târgului”, una dintre clădirile-simbol din Ploiești reprezintă în continuare nu doar o rușine estetică ci și un real pericol.

- Publicitate -

Compusă din parter și trei etaje, clădirea în cauză este opera celebrului arhitect Toma Socolescu. Totul a început în urmă cu 99 de ani, când a fost achiziționat terenul pe care dascălii vremii au dorit să ridice o Casă a Corpului Didactic.

Construcția era finalizată în 1932 și includea pe lângă spații de birouri și locuințe de serviciu pentru dascăli și o sală de cinema.

A urmat Al Doilea Război Mondial, iar clădirea devenea sediu al Poliției Militare Germane. Războiul s-a terminat, fiind urmat de perioada comunistă, când edificiul intră în patrimoniul statului.

- Publicitate -

Cumva, fosta Casă a Corpului Didactic supraviețuise bombardamentelor, apoi perioadei comuniste când puțin se mai investea în restaurare și conservare. Generațiile trecute de prima tinerețe cunosc această clădire sub numele de Cinema Tineretului, la parter funcționând cinematograful până puțin după anii 90.

Sindicatele din învățământ au recuperat clădirea după Revoluție, însă degradarea s-a accentuat de la un an la altul. Anii 2000 au fost cei ai degradării totale. Apăruse speranța că imobilul va fi restaurat, pentru o scurtă perioadă de timp părând să înceapă lucrări specifice. Așa se face că a stat ani buni îmbrăcat în plasele de protecție absolut necesare, dat fiind faptul că în orice moment se pot desprinde bucăți din clădirea șubrezită, care să ajungă pe trotuar.

După ani de… nimic, dispar și plasele de protecție

Am revenit pentru a surprinde imagini noi cu ruina de lângă vechiul Tribunal (acesta din urmă fiind restaurat exemplar), căutând totodată și explicații.

- Publicitate -

Am găsit un panou care indică faptul că ar fi un șantier aflat în perioada de autorizare, dar nici urmă de muncitori sau lucrări specifice. Beneficiară este firma Calificativ SRL din Târgoviște  – Dâmbovița, iar constructorul este Dakino Dobre SRL din Pucioasa – Dâmbovița.

Începerea lucrărilor ar fi trebuit să fie pe 19.09.2022, având termen de execuție 36 de luni, conform autorizației (foto în galeria de la finalul textului).

Puțin probabil să se întâmple ceva notabil în acest interval, deși sperăm să se schimbe situația, însă problema cea mai gravă a momentului o reprezintă lipsa plaselor de protecție, așa cum în anii trecuți existau, chit că în spatele lor nu se lucra.

- Publicitate -

Deși am solicitat puncte de vedere în raport cu situația semnalată, încă nu am primit răspunsuri de la Primăria Ploiești sau Poliția Locală Ploiești, acestea urmând să fie publicate imediat ce vor fi primite.

Până atunci, recomandarea firească este să folosiți trotuarul de vis a vis… pentru orice eventualitate.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

9 COMENTARII

 1. Normal, ruina asta trebuie demolata si cinstruit in locul ei o cladire noua. In aceeasi situatie se afla si alte vechituri, pe care cei de la Patrimoniu vor sa le pastreze fara sa intervina cu nimic.

  • După ce că avem clădiri istorice puține, față de alte orașe din România, te-ai gândit cum că mai bine să se demoleze decât să se renoveze?! Ce comod și simplu!!! Toate orașele României își renovează clădirile istorice, oricât de greu ar fi, numai unii dintre voi, deștepți veniți cu demolarea! Ți-a trecut prin cap că trebuie să respectăm munca foștilor constructori și arhitecți pe care i-a avut orașul Ploiești ? Rușine să îți fie!

 2. Normal, ruina asta trebuie demolata si construit in locul ei o cladire noua. In aceeasi situatie se afla si alte vechituri, pe care cei de la Patrimoniu vor sa le pastreze fara sa intervina cu nimic.

  • Ai construit în viata ta ceva ? La demolat toate saraciile au un cuvânt de spus. Punem in loc constructii fără forma niste cutii , de care se vor rușina chiar concitadinii noștri nu vorbesc de urmași

 3. Cu ce va rămâne Ploieștiul dacă demolăm toate clădirile simbol, reprezentative pentru oraș. Deja s-au pierdut multe clădiri, din varii motive, mai mult sau mai puțin întemeiate. Aceste clădiri necesită costuri mari și dorința conducătorilor urbei de a conserva clădirile monument și de a promova frumosul în orașul nostru.

 4. O panarama de oraș. Domnul primar ar trebui să meargă din când în când să viziteze orașe unde primarul chiar muncește în slujba cetățeanului…..Oradea.,.. Cluj Napoca și mai sunt.

 5. Primarul nu le vede ,,,își etalează doar luxul în care trăiește nu îl interesează sa facă nimic atceva …timpul trece bani vin ce altceva mai contează..

 6. Sincer, mi se pare un pic prea forțată expresia “Rușine estetică”. E ca și cum spui că celebrul arhitect a conceput o porcărie de construcție! Hmmm, domnilor jurnaliști, hai să nu mai dăm fuga după senzație! Serios! Corect, e dezolantă imaginea clădirii în situația actuală. Dar să-i spunem Rușine estetică…, e prea mult! Mai răsfoim și noi niște cărți?! Și apropo, nu există la voi acolo, vreun redactor, corector sau editor? Hmmmm! Hai că puteți mai mult!

  • Nu despre estetica cladirii proiectate de Arhitect Toma Socolescu este vorba ci despre halul de degradare in care a fost lasata aceasta frumoasa cladire sa ajunga. Rusine mediocrilor indolenti!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Super-show pe Ilie Oană, la Centenarul Petrolului. Pe 30 iunie vin Smiley, Puya, Cabron, Nico și Killa Fonic

Doar vești bune dinspre Petrolul Ploiești în ultima vreme....

UPDATE-Lista primarilor aleși în localitățile din Prahova. Rezultate alegeri locale 2024

Observatorul Prahovean a publicat în timp real rezultatele numărătorii...

Observatorul Prahovean, lider de audiență în ziua votului la alegerile locale 2024

Observatorul Prahovean a fost lider de audiență în Prahova...

Andrei Volosevici a pierdut Primăria Ploiești (surse)

Andrei Volosevici, actual primar al Ploieștiului, a pierdut alegerile...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...

Cum ar fi putut arăta Ploieștiul dacă primar era Cristian Stan de la Târgoviște [VIDEO]

În timp ce primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, invocă tot...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -