- Publicitate -

Cum arată o zi grea de muncă din viața angajaților de la SGU Ploiești. Poveștile neștiute din spatele florilor – FOTO

Data:

Distribuie articolul:

Sute de mii de flori decorează, anual, Ploieștiul. În spatele aranjamentelor florale sunt echipele de angajați de la SGU. Observatorulph.ro vă prezintă astăzi florile de pe domeniul public și poveștile din spatele lor.

- Publicitate -

Vara își face simțită prezența la Ploiești, cu temperaturi deja de 27… 28 de grade Celsius. Miercuri dimineață, în apropiere de Statuia Vânătorilor de la Gara de Sud, o mână de angajați ai SGU Ploiești dau zor să planteze noile aranjamente florale care vor decora orașul până la toamnă.

Peste 500 de fire de flori trebuie plantate în jardinierele din scuarul din apropiere de Statuia Vânătorilor, dar și în rondul unde este amplasat monumentul.

Câteva angajate, alături de un coordonator, au început decorarea cu flori a jardinierelor din lemn.

- Publicitate -

Cu o dexteritate care poate uimi pe oricine, florile sunt plantate rând pe rând. Totul parcă este calculat matematic… Sunt câteva sute de mușcate viu colorate care vor decora zona situată în apropiere de Gara de Sud.

Până aproape de ora 12.00, fără nicio pauză, se lucrează la foc continuu… Angajatele stau aplecate deasupra pământului… Fiecare plantă își are rostul ei în viitorul aranjament floral care va decora zona.

Sute de mii de flori plantate anual

„Fiecare specie se plantează diferit. Terenul este același. Dacă floarea este perenă, adică dacă plantezi acum planta rezistă până la anul, se plantează la distanțe mai mari.

- Publicitate -

Dacă sunt plante anuale, ca să arate ca un covor frumos, trebuie pusă frunză lângă frunză. Îi dai spațiu de dezvoltare un pic, dar dacă pui prea rar nu rezistă până la toamnă. În sezonul de plantare, pentru a acoperi zona centrală se plantează 10.000 – 15.000 de flori.

Dacă faci o lucrare în jandarnieră trebuie să acorzi mai multă atenție combinând plantele. La intersecția de la Văleni au fost plantate în această dimineață 3500 de fire. Dar, repet, sunt zile în care am ajuns cu plantarea a 15.000 de fire/zi.

Pe sezon, primăvara, sunt plantate aproximativ 300.000 de răsaduri de flori. Toamna, plantăm în jur de 180.000 – 200.000 de fire de flori. Vorbim de petunie, crăițe, salvie…

- Publicitate -

Floarea este frumoasă. Cine spune că se investește mult în flori nu este adevărat. Și în gazon se investește, dar nu sunt aceleași rezultate. Floarea este mai greu de întreținut, dar efectul vizual este spectaculos”, ne-a povestit coordonator formație zona centrală.

Aranjamentele florale sunt frumoase, dar trebuie să existe spirit civic

În scuarul din fața Statuii Vânătorilor, jardiniere de lemn au fost realizate de către Serviciul Tehnic de la SGU Ploiești.

„A fost pus pământ în jardiniere și gândirea a fost să punem niște plante decorative cu flori. Decorul a fost foarte frumos în primăvară, cu panseluțe. Acum este sezonul II și amenajăm cu mușcate și o să adăugăm niște plante tot anuale, care nu rămân peste iarnă, plante crescute în serele SGU. Sperăm ca simțul civic să existe.

- Publicitate -

Oamenii să nu fure plantele, că ne-am întâlnit cu astfel de situații, cum s-a întâmplat în zona AFI. Nu știm cine fură, dar s-au furat plante din centrul civic. Am plantat și a doua zi au fost furate.

Mi-ar plăcea să nu se fure, să rămână aranjamentele frumoase și oamenii să se bucure de frumusețea aceasta de culoare. Vii la serviciu să faci ceva. Oamenii muncesc, dar din păcate nu toți oamenii înțeleg să mențină. E aceeași poveste ca în cazul locurilor de joacă. Acestea sunt reparate, însă dimineața constați că au fost distruse”, susține coordonatoarea formației.

„Eu sunt încântată de ce fac în fiecare zi. Există acea mulțumire sufletească”

Aura, în vârstă de 58 de ani, și-a petrecut ultimii 33 de ani plantând flori în Ploiești. Probabil că nu ar fi putut să-și îndeplinească visul din copilărie de a planta flori dacă, rând pe rând, nu s-ar fi închis secțiile de țesătorie de la Dorobanțu.

- Publicitate -

În 1990, după câțiva ani în care a lucrat la schimburi la cea mai renumită fabrică de stofe nu doar din Ploiești, ci și din țară, a fost nevoită să o ia de la zero. Atunci a ales să se angajeze la fostul ADPP, mai mult pentru a-și îndeplini visul de a lucra cu flori. A făcut cursuri, a citit foarte mult despre flori, iar acum experiența își spune cuvântul.

A fost visul meu din copilărie să plantez flori. Nu pot să aproximez câte plante mi-au trecut prin mână în cei 33 de ani de când lucrez în acest sector. Sunt zile în care o echipă formată din 4-5 angajați plantează 10.000 de flori/zi, într-un singur sector.

Nu pot să estimez câte plante mi-au trecut prin mână în atâția ani. Satisfacția cea mai mare este când văd cum sunt amenajate rondurile, că în urma mea, oamenii se bucură de decorul din oraș.

- Publicitate -

E bucuria că, în fiecare zi, las ceva în urma mea… În meserie asta există multe satisfacții, ce-i drept sufletești. Îi vezi pe oameni când rămân să privească aranjamentele florale… Dezamăgiri? Da, există… Apar atunci când plantezi flori și la diferență de numai o zi – două vezi că au fost furate sau rupte. Îți vine să plângi când vezi că florile plantate nu mai sunt”, susține Aura.

Aura a lucrat vreo 10 ani la serele Ploieștiului și, la acea dată, vedea cum cresc florile plantate de ea. Pentru că, trebuie spus, aproape toate plantele care ajung pe domeniul public din Ploiești sunt produse în serele SGU de pe strada Mircea cel Bătrân.

Au fost ani în care aranjamentele erau plantate în stil mozaic la Ploiești. Asta înseamna că florile erau plantate floare lângă floare. Au fost și aranjamente mult mai sofisticate.

Îmi aduc aminte acum de aranjamentul din fața Palatului Administrativ când alături de colegele mele am realizat chipul lui Caragiale sau steagul Uniunii Europene… A fost ceva excepțional”, spune Aura.

Pentru visul de a planta flori, în fiecare dimineață, Aura face naveta de la Colceag, o localitate situată la aproximativ 35 de kilometri de Ploiești.

Se merită să fac naveta. În urmă rămân florile viu colorate… Bucuria mea este atunci când văd că aranjamentele la care am lucrat nu sunt distruse. Este acel sentiment de împlinire că am lăsat în urma mea ceva în fiecare zi”, ne-a povestit Aura.

Rezultatul final, după efortul depus, este spectaculos. Echipa SGU se deplasează într-o altă zonă a Ploieștiului, unde vor fi executate noi aranjamente florale.

aranjamente florale

aranjamente florale Ploiesti gara de Sud

aranjamente florale Gara de Sud Ploiesti

muscate aranjament flori

muscate Ploiesti

angajate SGU plantand flori

aranjamente florale Ploiesti

statuia vanatorilor

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Au fost identificați ”băieții de cartier” care au făcut scandal în Ploiești Vest. Ce amendă au primit

”Zona va fi monitorizată în continuare de către polițiștii Secției de Poliție nr. 3 Ploiești” au transmis reprezentanții IPJ Prahova.

Directorul Hale și Piețe SA Ploiești, premiat cu 50.017 de lei pentru ”îndeplinirea indicatorilor de performanță”

În timp ce piața centrală din Ploiești arată jalnic, directorii și membrii Consiliului de Administrație de la SC Hale și Piețe au fost recompensați, în total, cu peste 100.000 de lei.

Imagini cu ”băieții de cartier” care urlă și vandalizează diverse obiecte în Mihai Bravu

”Nu înțeleg de ce au dispărut de pe străzile Ploieștiului acele patrule de jandarmi, polițiști locali și de sectoriști”

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Revolta locatarilor de pe strada Minerva din Ploiești, după montarea stâlpișorilor pe trotuar. ”Noi unde mai parcăm, pe Marte?”

Oamenii susțin că, înainte de a lua această decizie, Primăria Ploiești ar fi trebuit să le ofere o alternativă pentru parcarea mașinilor.

Au fost identificați ”băieții de cartier” care au făcut scandal în Ploiești Vest. Ce amendă au primit

”Zona va fi monitorizată în continuare de către polițiștii Secției de Poliție nr. 3 Ploiești” au transmis reprezentanții IPJ Prahova.

Acțiune rutieră de amploare pe DN1B, în Prahova

Polițiștii Serviciului Rutier Prahova au organizat joi seară o...

Profesorul ploieștean Liviu Drăghici despre rezultatele examenelor naționale: „Într-o societate în care mulți se laudă cu lipsa lor de educație, e dificil să mai...

Profesorul Liviu Drăghici: „Într-un fel lucrezi cu olimpici, altfel lucrezi cu corigenți. Dar nu avem numai olimpici. Și avem responsabilitate și față de ceilalți copii”
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Tânără ucisă de urs în Prahova. Noi detalii despre tragedia din Bucegi

Împușcarea urșilor este o soluție la această criză care provoacă noi victime?

Vor avea ploieștenii căldură la iarnă?

Primarul încă în funcție, Andrei Volosevici, a declarat: ”Intuiţia îmi spune că nu prea vom avea căldură la iarnă”
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Am stat de vorbă cu proprietarul grădinii plină cu palmieri care face furori pe internet. ”Mulți nu cred că este din România și mă...

În fotografiile care fac furori pe internet apar numeroși palmieri, din diferite specii, dar și bananieri și alte specii tropicale.

Revolta locatarilor de pe strada Minerva din Ploiești, după montarea stâlpișorilor pe trotuar. ”Noi unde mai parcăm, pe Marte?”

Oamenii susțin că, înainte de a lua această decizie, Primăria Ploiești ar fi trebuit să le ofere o alternativă pentru parcarea mașinilor.

Au fost identificați ”băieții de cartier” care au făcut scandal în Ploiești Vest. Ce amendă au primit

”Zona va fi monitorizată în continuare de către polițiștii Secției de Poliție nr. 3 Ploiești” au transmis reprezentanții IPJ Prahova.

Acțiune rutieră de amploare pe DN1B, în Prahova

Polițiștii Serviciului Rutier Prahova au organizat joi seară o...
- Publicitate -