Primăria Brașov a pus, astăzi, în funcțiune, primele 3 toalete publice automatizate din cadrul programului municipalității de asigurare a acestor servicii publice în toate zonele intens circulate. Primăria Ploiești se dovedește mai chibzuită, neinstalând nimic.
Toaletele deschise astăzi sunt amplasate în Piața Sf. Ioan, pe pietonalul Uranus și în Parcul Trandafirilor. În următoarele săptămâni, vor fi date în funcțiune și cele din scuarul Berzei, Livada Poștei și din Parcul Tractorul, care mai trebuie racordate la rețeaua electrică.
Potrivit specialiștilor, sistemul de toalete automatizate ales a fost cea mai simplă și ieftină soluție, care poate să asigure cele mai bune condiții. Din punctul de vedere al valorii de achiziție, costul unei toalete automatizate, de 243.500 lei +TVA, este mult sub cel al construirii unei toalete noi, ca să nu mai vorbim despre timpul mult mai scurt de punere în funcțiune.
În ceea ce privește costurile de mentenanță și materialele necesare, costurile pentru toaletele automatizate, 1.800 de lei/lună, sunt mult mai mici, sub 20%, față de cele de la toaletele clasice, în condițiile în care acestea funcționează nonstop.
Toaletele puse în funcțiune astăzi sunt automatizate, astfel că majoritatea operațiunilor de igienizare și utilizare au la bază sisteme automate: accesul se face fără atingerea unui buton fizic, spălarea și uscarea mâinilor se face pe baza unor senzori, curățarea vasului, a chiuvetei și a podelei se face, de asemenea, automatizat.
Nu am vrea să vă plictisim mai mult de atât cu ce știu să facă toaletele automatizate din Brașov, dar nu putem să nu remarcăm faptul că Ploieștiul ia fața Brașovului la capitolul eficiență
Tehnic vorbind, Ploieștiul este mult mai dotat pentru a face față acelorași nevoi, având un număr impresionant de boscheți și garduri.
În plus, Vorbind despre eficiență, dacă Primăria Brașov risipește bani pe toalete automatizate, Primăria Ploiești nu aruncă niciun leu din buget, fiind demonstrat științific că ușuratul la gard nu costă nimic. Sistemul de autocurățare funcționează pe bază de precipitații, fiind suficient să urmărești prognoza meteo pentru a afla când se face efectiv.
Remarcăm cu încântare preocuparea Primăriei Ploiești de a nu da curs unor astfel de nevoi, pe care le consideră fițe.
