Codul Administrativ sau „Constituția” administrației publice a intrat în vigoare în anul 2019, an în care Guvernul l-a adoptat prin ordonanță de urgență. Majoritatea normelor sale au intrat în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, dar au fost și norme care au produs efecte juridice mai târziu.
După câțiva ani de la testarea în practică a conținutului reglementării, un colectiv de autori coordonat de doamna profesor universitar doctor Verginia Vedinaș, președintele Institutului de Științe Administrative Paul Negulescu, a realizat un comentariu al articolelor Codului Administrativ, pe care îl găsim în două volume editate de prestigioasa editură Universul Juridic.
Cele două volume ale lucrării “Codul administrativ comentat” însumează 2039 de pagini și aduc în atenția cititorului concepția celor 33 de autori, profesioniști ai dreptului, specialiști în administrație publică, cadre didactice universitare care activează în diferite centre universitare din țară. De altfel, coordonatorul lucrării a subliniat, în prefață, faptul că a urmărit să unească școlile de drept și științe administrative din țară.
Din colectivul de autori face parte și conferențiar universitar doctor Mihai Apostolache, de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, fiind singurul reprezentant al universității ploieștene cooptat într-un proiect de o asemenea anvergură, unic la nivel național.
În această lucrare, Mihai Apostolache analizează statutul autorităților administrației publice locale (primar, consiliu local, consiliu județean, președintele consiliului județean), precum și natura raporturilor care se stabilesc între aceste autorități.
Lucrarea se adresează funcționarilor din sectorul public, demnitarilor, cadrelor didactice universitare, studenților, masteranzilor, reprezentanților mass-media, dar și fiecărui cetățean.