Impozitul pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de impozitare aprobată de Consiliul Local asupra valorii care rezultă dintr-un raport de evaluare. În lipsa unui raport de expertiză, impozitul pentru clădirile nerezidențiale va fi considerabil mai mare la Ploiești.
Impozitul pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de impozitare aprobată de Consiliul Local, asupra valorii care rezultă dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori celui de referință. Nedepunerea raportului de evaluare atrage de la sine creșterea considerabilă a impozitului.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare aprobată de Consiliul Local, asupra valorii care rezulta dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori celui de referință. În cazul în care nu există un raport de evaluare valabil, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 2% asupra valorii impozabile determinate similar clădirilor rezidențiale, ceea ce va determina nașterea unor sume considerabil mai mari de plată”, precizează Serviciul Public Finanțe Locale (SPFL) Ploiești.
Ploieștenii sunt sfătuiți de SPFL să verifice data ajungerii la termen a raportului de evaluare pe care îl dețin și, în cazul în care acesta a expirat la data de 31.12.2022, să îl reînnoiască.
„Noul raport de evaluare va trebui să reflecte situația bunului evaluat la data de 31.12.2022 și să fie depus la instituția noastră până la data de 31.03.2023”, a precizat SPFL Ploiești.