Directoratul Național de Siguranță Cibernetică (DNSC) au atras atenția, marți, că hackerii continuă campaniile frauduloase în mediul online folosind identitatea vizuală a unor servicii de curierat. „Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute”, este recomandarea DNSC.
Dacă în această perioadă așteptați o livrare, ori dacă primiți o notificare despre sosirea unui colet pe care nu l-ați comandat, echipa DNSC vă recomandă să fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a face o acțiune ce ar putea duce la infectarea dispozitivului sau la pierderea unor date sensibile.
„Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute. Nu accesați link-ul sau atașamentul, doar din curiozitate, dacă știți că nu urmează să primiți un colet. Puteți face o verificare suplimentară contactând compania pe un canal de comunicare diferit, utilizând informațiile de la secțiunea CONTACT de site-ul lor oficial”, sunt doar câteva recomandări ale DNSC.
Citește și: DNSC. Noi metode de tentative de fraude prin intermediul SMS-urilor care simulează servicii de curierat
În plus, DNSC, recomandă să evitați furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare după redirecționarea pe astfel de site-uri și verificați mereu în browser-ul de internet că sunteți pe un canal de comunicare oficial!
DNSC oferă drept exemplu un site de phishing care are o denumire apropiată de Companiei Naționale Poșta Română, ceea ce ar putea duce în eroare potențialele victime care citesc în grabă adresa site-ului pe care sunt redirecționați.
„Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română! Uneori apar greșeli ce pot fi indicii ale unei capcane. Spre exemplu, în acest caz atacatorii au tradus greșit ‘adresa’ (‘abordare’), iar la secțiunea dedicată codului poștal apare varianta la plural – „codurile poștale”. Verificați mereu adresa expeditorului din sursa mesajului primit. De multe ori atacatorii maschează numele real” a anunțat DNSC.
Citește și: Un nou tip de fraude online: hackerii se dau drept angajați la unități bancare. Avertismentul Poliției Române
Avertismentul Poștei Române
Compania Națională Poșta Română a avertizat faptul că, în ultima vreme, instituția este ținta unor campanii online înșelătoare, prin care clienții sunt îndemnați printr-un mesaj primit să acceseze un link pentru a finaliza o plată și a li se confirma expedierea unui colet.
„În realitate, prin accesarea link-ului respectiv, atacatorii colectează datele bancare ale clienţilor, cu scopul de a sustrage bani din conturile acestora. Vă informăm că Poşta Română comunică doar prin intermediul adreselor oficiale de e-mail (suportclienti@posta-romana.ro, noreply@posta-romana.ro) şi atragem atenţia că nu solicităm clienţilor să furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici realizarea de plăţi online ale unor taxe vamale”, a anunțat Compania Națională Poșta Română, pe pagina de Facebook.