Timp de mai multe luni, în care a fost semnalată lipsa căldurii și a apei calde din cauza avariilor la cazanul de apă fierbinte, ploieștenii au asistat la o adevărată telenovelă legată de preluarea grupului 5, alternativa pentru CAF2. La finele lunii ianuarie, Consiliul Local Ploiești a votat preluarea grupului 5, însă nici până acum unitatea nu a fost pusă în funcțiune. Motivul? Lipsa banilor pentru consumul mare de gaze necesar pentru funcționare.
După ce anul trecut Ploieștiul a rămas, timp de trei luni, fără apă caldă, problemele au continuat și după începerea furnizării agentului termic, motivul invocat fiind că singura sursă de producere a agentului termic este cazanul de apă fierbinte (CAF2), o instalație mult prea veche.
În tot această perioadă, ploieștenii au asistat, fără voia lor, la o adevărată telenovelă legată de preluarea a grupului 5 (cazanul de abur și turbina). Tot scenariul administrației locale ploieștene s-a bazat pe o singură acuzație, invocată la aproape orice ședință de Consiliu Local, în speță faptul că nu s-a reușit preluarea, de la Consiliul Județean Prahova, a grupul 5. Numai că lucrurile nu s-au rezolvat nici după această preluare.
Citește și: Telenovela trecerii CAF 5 la municipalitatea ploieșteană ia sfârșit, nu și problema termiei. Consiliul Local a votat și ultimele detalii legate de procedurile de predare-primire
Predarea cazanului de abur și a turbinei a avut loc la finele lunii ianuarie, dată la care mulți s-au gândit că problema termoficării urma să fie rezolvată.
Termo Ploiești a semnalat în urmă cu câteva zile o avarie la CAF2 și, în mod normal, într-o astfel de situație, ar fi trebuit ca agentul termic să fie furnizat de grupul 5 recent preluat, cu atât mai mult cu cât a fost pusă în funcțiune și turbina de gaz (TAG).
Citește și: Termo Ploiești – Avarie la cazanul cu apă fierbinte (CAF2). Ploieștiul riscă să rămână din nou fără apă caldă și căldură
Cazanul de abur cu turbină (grupul 5) este o instalație de aproximativ 2,5 ori mai mare decât CAF2, iar costurile de exploatare sunt tot atât de mari.
Prin urmare acesta a fost motivul pentru care, în urmă cu trei zile, în momentul în care a avut loc o nouă avarie la cazanul de apă fierbinte (CAF2), nu a intrat în funcțiune grupul 5. Asta în condițiile în care, în numai o săptămână, din bugetul local s-au alocat 10 milioane de lei avans aferent subvenției pentru agentul termic.
Citește și: Termo Ploiești, un nou avans de 5 milioane de lei pentru gaze
Primăria solicită 20 de milioane de lei pentru pornirea grupului 5
În ciuda efortului bugetar de 10 milioane de lei numai într-o săptămână, Primăria Ploiești se află în postura de a solicita ajutor financiar pentru a porni grupul 5. Reprezentanții Consiliului Județean Prahova au confirmat, pentru Observatorulph.ro, că Primăria Ploiești a transmis o adresă prin care solicită 20 de milioane de lei pentru pornirea grupului 5.