Garda de Mediu Prahova a transmis punctul de vedere cu privire la situația de la Ploiești, de la jumătatea lunii ianuarie, când cele 16 microstații din municipiu au semnalat depășiri la indicatorul PM 2,5 și PM 10. În opinia reprezentanților instituției valorile mari la benzen sunt doar „creșteri punctuale la acest indicator”.
Observatorulph.ro a semnat, în data de 17 ianuarie, valorile mai mari la indicatorii PM2,5, PM 10, înregistrate la microstațiile amplasate pe raza municipiului, dar și valori mai mari la benzen conform site-ului calitateaer.ro.
Citește și: Poluare în Ploiești, luni noapte, cu benzen, PM 2,5 și PM 10
Reprezentanții Comisariatului Județean Prahova din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General susțin că în cazul benzenului ar fi vorba doar de „creșteri punctuale” și că se poate vorbi de poluare doar în cazul în care media anuală depășește valoarea limită de 5 ug/m3.
Cu alte cuvinte, chiar dacă în anumite intervale orare este depășită chiar și de opt ori valoarea limită anuală de 5 ug/m3, valorile crescute nu au relevanță decât în cazul în care ne raportăm la „perioadă de mediere anuală”.
„Cu privire la valorile indicate pentru benzen, au fost înregistrate creșteri punctuale ale acestui indicator, cu mențiunea că echipamentele de determinare a concentrației indică valori medii orare. Astfel, potrivit adresei sus – menționate transmisă de APM Prahova, în intervalul la care faceți referire în solicitare, respectiv 16.01.2023 – 17.01.2023, au fost înregistrate valori crescute pentru indicatorul benzen, dar vă informăm că, în conformitate cu Legea 104/2011, benzenul are prevăzută valoarea limită de 5 ug/m3, cu perioadă de mediere anuală”, susțin reprezentanții Comisariatului Județean Prahova.
Garda de Mediu Prahova despre micro stațiile din Ploiești
În răspunsul transmis la Observatorulph.ro, cu privire la valorile mari de PM2,5 și PM 10 semnalate de microstațiile amplasate de Primăria Ploiești, Comisariatul Județean Prahova consideră că „amplasarea punctelor de prelevare la microscară a echipamentelor utilizate nu se suprapun în totalitate pe cerințele stipulate în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător”.
„Vă facem cunoscut că, instrumentele folosite de către alte rețele de monitorizare, față de instrumentele RNMCA pentru determinarea concentrațiilor PM, nu îndeplinesc în totalitate cerințele tehnice privind asigurarea unui debit constant de aspirare/prelevare, folosind metoda optică – diminuarea intensității unui fascicul luminos datorită concentrației de particule în aer. Drept urmare,nu sunt luate în calcul în raportarea European Air Quality Index”, susțin reprezentanții Comisariatului Județean Prahova.
Cele 16 microstații din Ploiești au fost achiziționate de Primăria Ploiești și amplasate în diverse zone ale orașului.
Va dați seama nu mai are nici o utilitate Garda de Mediu, sunt bani cheltuiți degeaba. Echipamentele spun ceva iar ei altceva…. Eu nu mai sunt de acord sa platesc din banii mei (taxe si impozite) o asementea instituție.
Benzen sursă sigură și unică: rafinăria Vega. Vin de 3-8 ori în Ploiești lunar și intru pe la Vega, mereu, dar mereu, miroase a benzen. Nici măcar o dată, de ani de zile, nu a fost aerul fără miros. Extrem de toxic, cancerigen. Într-o țară normală ar fi închisă în secunda 2. Garda de mediu e o glumă, dacă îi întrebi nici nu știu de unde, din care proces tehnologic provine, unde se depozitează, cum se depozitează, cum se trece în vagoane șamd șamd.