Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova a lansat, joi, un nou set de recomandări cu privire la condițiile obligatorii care trebuie îndeplinite în cazul transportului de porci dintr-o localitate în alta. Pentru carnea cumpărată pentru consum propriu din supermarketuri, hipermarketuri, măcelării sau magazine alimentar, cumpărătorul, respectiv conducătorul auto, trebuie să deţină obligatoriu bonul de casă eliberat de unitatea vânzătoare sau orice alt element care să permită identificarea sursei de proveniență.
DSVSA Prahova a anunțat că, în perioada următoare, vor fi intensificate controalele pe drumurile naționale și județene din Prahova, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane din județele limitrofe unde au fost confirmate astfel de focare.
Condiții obligatorii pentru transportul porcilor
Pentru suinele cumpărate pentru sacrificare din gospodăriile populaţiei din judetul Prahova, de către persoane fizice din județ, circulația se poate efectua, potrivit DSVSA Prahova, numai dacă porcii sunt ȋnsoţiţi de formular de mişcare eliberat de medicul veterinar de liberă practică din localitatea ȋn care domiciliază vânzătorul, document care se eliberează numai dacă suina este identificată prin crotaliere şi ȋnregistrată ȋn Baza Naţională de Date (BND).
Citește și: Ce trebuie să faci dacă vrei să cumperi porc din altă localitate. La Măgurele vânzarea este strict interzisă
Pentru suinele cumpărate din alte judeţe, din gospodăriile populaţiei, potrivit DSVSA Prahova, pe lângă documentul menţionat mai sus, este obligatoriu și avizul sanitar veterinar interjudeţean, aviz care este solicitat, ȋn scris, de vânzătorul de suine la DSVSA judeţeană pe raza căreia este domiciliat, iar pentru obţinerea acestuia, trebuie cunoscute numele, prenumele, adresa şi codul de exploataţie al cumpărătorului.
„Aceste documente se eliberează numai dacă suina este identificată prin crotaliere şi ȋnregistrată ȋn Baza Naţională de Date (BND)”, a anunțat DSVSA Prahova.
Cum poate fi transportată carnea de porc dintr-o localitate în alta
Transportul cărnii de porc se poate efectua, potrivit DSVSA Prahova, numai dacă pentru aceasta există un set de documente obligatorii.
- pentru carnea cumpărată pentru consum propriu de la unităţi ȋnregistrate sanitar veterinar (super / hipermarketuri, măcelării, magazine alimentare) cumpărătorul / conducătorul auto trebuie să deţină obligatoriu bonul de casă eliberat de unitatea vânzătoare sau orice alt element care să permită identificarea sursei de proveniență (ex: etichetă, ambalaj comercial, etc);
- pentru carnea procurată din gospodăria populaţiei (rude, prieteni, etc), pentru consum propriu, din judeţul Prahova sau localităţi din alte judeţe ȋn care nu a fost confirmată PPA, cumpărătorul/conducătorul auto depistat cu carne de porc trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere, a-l cărei model se găseşte pe site-ul DSVSA Prahova, la rubrica “Comunicate” .
Cum ți se pare subiectul?