Primăria Ploiești este codașă la implementarea proiectelor privind investiții majore de infrastructură finanțate din fonduri europene. O dovedește o statistică Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia, care monitorizează evoluția proiectelor pentru care există finanțare, atrasă de fosta administrație Dobre, dar pe care administrația Volosevici nu le-a pus în practică deși termenul expiră anul viitor.
Fostul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, a rămas în istoria recentă a administrației locale nu ca un bun gospodar, în mandatul său având de gestionat nenumărate crize, precum cea a gunoiului, ci ca edilul cu cea mai bună performanță în atragerea fondurilor europene.
O dovedesc zecile de proiecte de mare infrastructură, pentru care Dobre a reușit să semneze contracte de finanțare în valoare de 350 de milioane de lei. Acestea trebuiau implementate de primarul care l-a urmat în funcție, Andrei Volosevici, termenul de finalizare al investițiilor fiind sfârșitul anului 2023.
Printre cele mai importante investiții pentru care Primăria Ploiești are finanțare de la Uniunea Europeană, dar nu o folosește încă, se numără:
- Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor
- Eficientizare energetică pentru numeroase loturi blocuri, colegii naționale, școli și grădinițe
- Modernizare Str. Nicolae Bălcescu – Str.Ștefan cel Mare – Str.Democrației – Gara de Sud
- Realizarea Terminalului Multi-Modal Nord-Vest incluzând și spații de parcare pentru moduri de transport auto și biciclete (Zona Spital Județean)
- Reabilitare bază materială transport auto (Depou Tramvaie și Autobază Troleibuze și Autobuze)
ADR Sud Muntenia: stadiul de implementare al multor proiecte nu depășește 5%
Multe dintre aceste proiecte au șanse mici să fie implementate pe bani europeni din cauza întârzierilor uriașe privind organizarea licitațiilor, desemnarea câștigătorilor și începerea efectivă a lucrărilor.
Nu o spunem noi, ci Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, care monitorizează și verifică stadiul implementării acestor proiecte. Astfel, luna trecută, Agenția a transmis redacției noastre situația celor 27 de contracte cu finanțare europeană, încheiate încă din perioada 2019 – 2020. Multe dintre ele au ca termen de finalizare prima parte a anului 2023 sau finele anului viitor, însă stadiul de implementare este de 3, 4, 5% sau chiar 0.
De exemplu, pe lista ADR Muntenia cu grad 0 de implementare figurează modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 19 și amenajare/modernizare teren de sport, modernizarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale Florin Comișel și construire sală de sport, modernizare Școala Candiano Popescu și construire sală de sport, reabilitare, modernizare și dotare Liceul Tehnologic 1 Mai Ploiești.
Detalii aici: Lista proiectelor pe fonduri europene pentru care Primăria Ploiești riscă să piardă finanțarea. Documentul ADR Sud Muntenia
Există însă și primării pentru care modernizarea localităților pe fonduri europene a fost o prioritate și care se pot mândri cu un real succes.
Primăria Beclean a atras și investit în infrastructura orașului peste 60 de milioane de euro
Este cazul Primăriei Beclean, cu un buget infinit mai mic decât al Ploieștiului, care a reușit pentru cei 13.000 de locuitori să modernizeze orașul aproape exclusiv pe bani europeni.
Astfel, potrivit Știrilor Pro TV, Primăria Beclean a derulat investiții în infrastructura orașului de peste 60 de milioane de euro, fiind un exemplu de bune practici.
Printre cele mai importante proiecte implementate pe fonduri europene se numără asfaltarea a 50 de străzi și reabilitarea termică a blocurilor, precum și un complex modern de petrecere a timpului liber cu bazine de înot, plajă, terenuri de sport și un parc acvatic.
La Beclean a fost amenajată și prima grădiniță de stat după model japonez, a fost modernizat spitalul din localitate, iar primăria a amenajat 15 km de piste pentru biciclete. Pe locul vechiului târg de animale este acum serviciul public de transport în comun, cu opt autobuze electrice și 120 biciclete.
Beclean va avea și o centură ocolitoare, tot pe fonduri europene, în valoare de 17 milioane de euro, iar cei care își construiesc case în oraș primesc odată cu autorizația de la primărie și acces la utilități (detalii AICI)
Sa le multumim nu doar primarului ci si tuturor angajatilor din primarie, care au o pregatire, o eficienta si un interes deosebit pentru activitatea pe care o presteaza….