Comparațiile pot fi constructive, atât timp cât se schimbă ceva, când cineva învață ceva din ele. În urmă cu un an, observatorulph.ro publica un material referitor la felul în care arată piețele centrale din cele două municipii ale județului. Piața din Câmpina, acoperită și dotată cu aparate de climatizare (atât cu aer cald, cât și cu aer rece, în funcție de anotimp). Piața Ploieștiului: tarabe îmbâcsite, mizerie cât cuprinde și comercianți care își vând marfa pe caniculă sau ger, sub niște copertine insalubre. Din păcate, „fața” pieței din primul municipiu al județului a rămas la fel. O „bombă murdară” unde comerțul se desfășoară în condiții deloc demne de anul 2022.
Piața Centrală din Câmpina a fost reabilitată, în 2007, cu bani din bugetul local
Aproximativ 200 de producători își desfășoară activitatea în piața din centrul orașului. Nu sunt doar prahoveni, ci și oameni veniți din Ialomița, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Brăila, Teleorman, Ilfov, Argeș sau Sibiu. Există au contracte și cu circa 50 de societăți, multe dintre ele cu activitate de comercializare a florilor sau a produselor lactate.
Închisă și dotată cu aparate de climatizare
Piața are un aspect mai mult decât civilizat și dispune de toate utilitățile. În funcție de anotimp, pentru ca marfa să nu se altereze și nici comercianții să nu aibă de suferit, în piața din Câmpina au fost instalate, încă din 2009, aparate de climatizare, atât cu aer cald, cât și cu aer rece, în funcție de anotimp. Piața dispune și de sistem de supraveghere video și pază.
Pe perioada cât își fac cumpărăturile, oamenii își pot lăsa mașinile în siguranță în parcarea cu plată amenajată în fața complexului.
La polul opus, avem talciocul din centrul Ploieștiului. Platoul Halelor Centrale, la fel de mizer de ani de zile
La polul opus, avem piața centrală a primului municipiu al județului. Un mare talcioc, dacă îl putem numi așa. Tarabe murdare, copertine uzate și mizerie cât cuprinde. Comercianți care iarna îndură frigul și nu știu cum să își mai protejeze marfa de îngheț, iar vara se „topesc”, cu legumele și fructele pe tarabă. Marfa riscă să se altereze, iar ei o mai udă din când în când cu tot felul de stropitori improvizate, în general bidoane de plastic.
Dorință de mai bine în ceea ce privește piața centrală a Ploieștiului există de mulți ani. Idei, proiecte, toate rămase pe hârtie, în sertare. Se vorbește de peste 15 ani de construcția unei noi piețe.
La sfârșitul anului 2016, administrația ploieșteană vorbea despre demolarea actualei piețe și ridicarea uneia noi. Au fost propuneri, scenarii, avansate chiar promisiuni cu privire la construcția unei piețe moderne, prevăzută și cu spații de parcare.
Anii, însă, au trecut, promisiunile au continuat să „curgă”, iar piața agroalimentară centrală a Ploieștiului arată la fel de jalnic. Autoritățile nu au găsit nici timp, nici bani, se pare, să o reabiliteze și să o aducă la niște standarde măcar decente.
asteptam parcare cu plata si pe str. Primaverii pe modelul str. Decebal. Ne-am saturat de dubele cu marfa a celor din piata (samsarii) si mizeria pe care o lasa in urma. Pungi cu marfa stricata, gunoi si tot ce le curge din ”cotelele” parcate (ulei, lichid de frana, benzina). Rugam insistent primaria, sgg sau cine se ocupa de zona respectiva sa rezolve problema !!!!!
Wi eu locuiesc pe strada Primăverii, iar accesul in curte îmi este întotdeauna blocat de mașinile care nu vor să plătească parcarea. Aștept minute, sau ore întregi pentru a putea ieși cu mașina din curte. Din păcate, cu toate că legislația interzice blocarea accesului în imobilele publice sau private, la Ploiești nu exista nicio autoritate care să își asume rezolvarea unei contravenții de genul acesta. Politia locală își degrevează responsabilitatea, poliția comunitară nu are decat dreptul de a suna la SGG pentru ridicarea mașinii, asta însemnând că durează câteva ore până când aceasta poate ajunge.
Prin urmare, pe lângă mizeria pe care mulți o lasă în urmă, șoareci, șobolani , veniți printre mărfurile care se descarcă și care ne intra în curți, problema este de civilizație și de bun simț. M-aș bucura sincer ca taxarea locurilor de parcare pe stradă să rezolve toate aceste probleme, deși, sincer, am dubii.
In ceea ce privește piața centrală, cred că o investiție nu ar fi un efort foarte mare din partea primăriei, ar fi interesant să faceți un articol despre taxele, deloc mici, pe care societatea Piețe și Oboare le percepe producatorilor, pentru a putea vinde la aceste tarabe insalubre și în condițiile pe care le cunoaștem cu toții.