Criza apei calde de la Ploiești putea fi scurtată dacă Primăria Ploiești și Consiliul Județean Prahova ar fi găsit mai devreme soluția înființării unui operator propriu, după modelul altor autorități din țară. Chiar și în al 13-lea ceas, autoritățile ar putea accesa fonduri europene pentru ca ploieștenii să beneficieze de agent termic la costuri reduse și în regim non-stop. Primăria Timișoara deja a făcut-o.
În aceste zile are loc preluarea CET Brazi de la Consiliul Județean Prahova la Primăria Ploiești. Unitatea de producție pentru apă caldă și căldură va fi operată de Termo Ploiești, societatea înființată de Consiliu Local Ploiești pentru a pune capăt crizei. Precizăm că termenul avansat inițial, de 4 octombrie, pentru reluarea furnizării serviciului, nu va putea fi respectat.
Totuși, utilajele CET Brazi sunt depășite din punct de vedere tehnologic, fiind nevoie de o investiție masivă în modernizarea lor. Cum Primăria Ploiești abia a găsit bani pentru capitalul social al Termo Ploiești, singura posibilitate pentru ca CET Brazi să fie retehnologizat îl reprezintă accesarea de fonduri europene, după modelul altor primării.
Citește și: În timp ce la Ploiești se promite spital nou din 2012, Oradea construiește unul din fonduri europene – PNRR
De exemplu, primarul din Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat că pregătește cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Municipiul de pe Bega.
”Depunem prin PNRR documentele necesare pentru a accesa o finanțare de aproape 230 de milioane de lei, bani cu care municipalitatea va achiziționa 10 motoare de înaltă eficiență, capabile să genereze atât energie electrică, cât și termică. Împreună, cele 10 motoare vor genera 45 MW energie electrică și 44 MW energie termică. Cofinanțarea din bugetul local este estimată la doar 1 milion de lei” a anunțat primarul Timișoarei.
Acesta susține că noua tehnologie va ajuta primăria să nu mai depindă de fluctuațiile prețului la gaz, pentru că pe lângă producția de energie termică, va produce și energie electrică, pe care o pot vinde pe piață.
În ceea ce privește termenul de implementare a proiectului, acesta a fost evaluat la 12 luni din momentul în care contractul este atribuit, respectiv începutul anului 2024.
Din câte știu eu motoarele electrice consuma energie nu o produc. Domnu Mihai Popescu ce părere are? Dar redactorul ziarului?