Școala a început de mai bine de două săptămâni, însă, la nivel național, în mai multe județe, printre care se numără și Prahova, încă nu a fost implementat programul „lapte și corn”. Bugetul destinat programului a fost aprobat, prin Hotărâre de Guvern, de abia la începutul lunii august, fapt care a întârziat organizarea licitațiilor pentru desemnarea firmelor care vor livra produsele. La Consiliul Județean Prahova, în acest moment, ofertele sunt în evaluare. VIDEO la finalul textului.
Bugetul pentru implementarea programului Programului pentru școli, cunoscut ca „Lapte și corn” a fost aprobat de abia în luna august, fapt care a condus la întârzieri în ceea ce vizează organizarea licitațiilor pentru desemnarea firmelor care vor livra produsele.
La Prahova, au fost organizate două licitații, prima pentru livrarea de lapte sau produse din lapte, procedură la care nu s-a prezentat nimeni, iar a doua licitație a vizat desemnarea firmelor care vor livra corn și măr.
„În acest moment suntem la stadiul de evaluare a ofertelor. În cel mult două săptămâni vom avea un rezultat al licitației”, a precizat Cristian Apostol, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova.
În Prahova numărul elevilor beneficiari în anul școlar 2022 – 2023 va fi de aproximativ 65.000, fiind incluși în program și peste 150 de copii din Ucraina.
Bani mai mulți pentru programul „Lapte și corn”
Conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, transmis în luna august, după aprobarea bugetului destinat pentru acest program (Vezi AICI comunicatul), distribuția săptămânală cuprinde „două porții de fructe şi/sau legume, două porții de lapte, o porție de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie, repartizate după cum urmează: porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de covrigi simpli şi/sau biscuiţi uscaţi, iar porţia de lapte şi cea de produse lactate va fi însoţită de corn sau baton”.
Tot din acest an, sumele aferente pentru fiecare produs au fost actualizate. Astfel, pentru porția de fructe și legume prețul a crescut de la 0,60 lei la 0,70 lei, pentru porția de lapte și produse lactate de la 0,88 lei la 0,99 lei, iar pentru porția de produse de panificație de la 0,57 lei la 0,65 lei.
Bugetul alocat implementării Programului pentru școli al României în anul școlar 2022-2023, potrivit Ministerului Agriculturii, este în valoare de 562.850.883 lei, echivalentul a 113.730.224,89 euro, destinat unui număr de 1.885.225 copii din România. În acest an, printre beneficiarii Programului se va regăsi, la nivel național, și un număr de 2.648 copii din Ucraina.
Totodată, suplimentar, pe lângă oferirea de produse, programul va include vizite la ferme pomicole/legumicole, ferme de producere a laptelui, stațiuni de cercetare, expoziții, târguri, concursuri tematice, degustarea, organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii și zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte și produse lactate, utilizare de materiale didactice/educative).
Cum ți se pare subiectul?