- Publicitate -

Impozite mai mari pe locuințe în 2023. Cât va plăti proprietarul unui apartament din Ploiești – VIDEO

Locuitorii din Ploiești vor plăti, din 2023, impozite mai mari, ca urmare a deciziilor luate cu privire la modificarea Codul Fiscal. Reprezentanții Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești au realizat, în exclusivitate pentru Observatorulph.ro, o simulare cu privire la calcul impozitelor locale propuse a fi aprobate, pentru 2023, la Ploiești. Proiectul se află în dezbatere publică timp de 30 de zile.

Modificarea Codului Fiscal va genera, la nivel național, majorarea impozitelor locale. Prin actul normativ, la nivel național, pragul minim al cotei de impozitare a crescut de la 0,09 la 0,1% din valoarea impozabilă, iar în plus modalitatea de calcul a impozitului pe proprietate a fost modificat, prin raportarea impozitării la grila notarială.

Sunt niște modificări în Ordonanța de Guvern nr. 16, care implică transformarea întregului sistem de impozitare. Concret, până acum impozitul, în România, pentru clădiri, se calcula într-un sistem tabelar. Prin ordonanță se urmărește, practic, impozitarea în funcție de valoarea de piață. Neavând, la nivel național, un registru al tranzacțiilor, pentru a se vedea exact care este valoarea de piață a imobilelor, guvernanții au apelat la grila notarilor publici. Grila aceasta este orientativă, are valori minimale sub care tranzacțiile nu pot coborî. Nu putem vorbi de faptul că această grilă conține valori de piață, dar este un pas făcut în ceea ce se dorește a fi sistemul de impozitare în România”, a explicat Simona Dolniceanu, directorul general al Serviciului Public Finanțe Locale.

Prin actul normativ, a crescut pragul minim al cotei de impozitare, la nivel național, la 0,1%, valoarea maximă urmând să fie stabilită de fiecare Consiliu Local, fapt care va influența cuantumul impozitul de anul viitor. La Ploiești se propune aplicarea cotei minime de impozitare, respectiv 0,1%.

În cazul în care impozitul calculat în funcție de grila notarială va fi mai mic față de valoarea impozitului calculată prin vechea formulă de calcul se va menține valoarea maximă de impozitare.

Cât va fi impozitul la un apartament, în 2023, la Ploiești

Directorul Serviciului Public Finanțe Locale, Simona Dolniceanu, a explicat, în exclusivitate pentru Observatorulph.ro, modul de calcul al impozitului în 2023, care este raportat atât la modul de calcul al impozitului pentru anul 2022, cât și la modul de calcul în funcție de grila notarială.

Noi trebuie să luăm manual fiecare rol în parte. Va exista calculul aplicat până în 2022 și trebuie să facem calculul conform actului normativ, pentru 2023, pentru că în ordonanță se precizează că se compară cele două valori. Valoarea cea mai mare este cea care se ia în calcul pentru stabilirea impozitului în 2023”, a precizat Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploiești.

Proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru 2023, la Ploiești, se află în dezbatere publică.

Exemple:

Dacă în 2022, pentru un apartament cu trei camere, confort 1, situat în zona A, valoarea impozitului este de 197 de lei/an, în 2023, prin aplicarea cotei de impozitare (la Ploiești se propune cota minimă de impozitare de 0,1%), impozitul ar urma să fie de 230 de lei, având în vedere că prin calcul realizat aplicând grila notarială impozitul ar fi de 208 lei.

Pentru un apartament cu două camera, confort I, cu o suprafață de 80 mp, situat în zona B, impozitul este de 195 de lei/an în 2022, iar prin aplicarea noii cote de impozitare de 0,1% ar urma să fie de 228 de lei, având în vedere că prin aplicarea grilei notariale impozitul ar fi de 200 de lei.

Pentru o garsonieră, confort I, în zona D, în suprafață totală de 46,87 mp, impozitul în 2022 este de 105 lei, iar în 2023 ar urma să fie de 122 lei, având în vedere că, prin raportarea la grila notarială impozitul ar fi mai mic, de 106 lei.

Pentru o casă cu o suprafață de 67,63 mp, impozitul în 2022 este de 165 de lei, iar în 2023, dacă este aprobată cota minima de impozitare de 0,1%, impozitul ar ajunge la 193 de lei, în condițiile în care calculul folosind grila notarială ar conduce la un impozit mai mic, respectiv de 63 de lei/an.


Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Accident pe centura de est a Ploieștiului. Pieton spulberat de o cisternă UPDATE

Un grav accident rutier s-a petrecut, vineri seară, pe Centura de est a Municipiului Ploiești, în apropierea sensului giratoriu Bucov. UPDATE Victima este resuscitată la...

Cheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Din numeroasele variante de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei reprezintă unul din cele mai spectaculoase trasee. Mare parte din aceste trasee au grad...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Accident pe centura de est a Ploieștiului. Pieton spulberat de o cisternă UPDATE

Un grav accident rutier s-a petrecut, vineri seară, pe Centura de est a Municipiului Ploiești, în apropierea sensului giratoriu Bucov. UPDATE Victima este resuscitată la...

Accident spectaculos la Galați. Șoferul a scăpat nevătămat după ce s-a răsturnat de mai multe ori cu mașina

Un tânăr de 21 de ani din Galați a scăpat ca prin minune dintr-un accident rutier foarte grav. Mașina acestuia s-a rostogolit de mai...

Cheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Din numeroasele variante de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei reprezintă unul din cele mai spectaculoase trasee. Mare parte din aceste trasee au grad...

Taur spulberat de un autocar plin cu călători pe DN1, la Potigrafu. Trafic întrerupt spre București-FOTO

Un accident rutier grav s-a produs vineri seara pe DN1, la Potigrafu. Un taur care se afla pe carosabil a fost lovit de un...

Interviu cu Sorin Niță, senseiului de la Ploiești care clădește campioni din micii karateka

Sorin Niță are 32 de ani, s-a născut în Ploiești și este președintele Clubului Sportiv Shiro Washi din Ploiești, club înființat în 2007, secția...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -