Remarci deplasate, ironii nedemne de statutul de ales local, jigniri grosolane, ton ridicat, amenințări cu părăsirea sălii de ședință, vociferări de pe margine și mulți nervi. „Pe bune” sau de fațadă. Într-un cuvânt, derapaje care au stăpânit cea mai recentă ședință a Consiliului Local Câmpina. O ședință ce a avut pe ordinea de zi, ca principal proiect, aprobarea noii organigrame a aparatului de specialitate din Primărie și a unor instituții subordonate.
E clar că în Consiliul Local Câmpina deja nu mai vorbim despre o reprezentare onestă a cetățeanului, ci de o luptă a orgoliilor, dirijată politic și o „încordare de mușchi”, pentru a arăta care este mai tare.
A fost, încă o dată, un meniu cu pâine și circ pe care, cu siguranță, câmpinenii nu și-l doresc de la cei puși acolo să le reprezinte interesele.
O masă rotundă, cu discuții ratate
Înființarea unui Centrul Cultural, desființarea pieței, aprobarea noii organigrame au dus discuțiile într-un derizoriu greu de digerat, dacă stăm să ne gândim la contribuabilul de rând, care are așteptări. Omul care speră și crede că acolo, la masa rotundă, sunt tratate cu seriozitate problemele unui oraș. Sau, mă rog, încă mai are o brumă de speranță.
Replici de genul: „nu ați adus la buget nici banii pentru apa pe care o consumați la fiecare ședință de consiliu”, „vă place la Voila!”, „ nu vă spun, știu că oricum nu înțelegeți!”, „ Casa de Cultură desfășoară evenimente de cămin cultural de la țară” sau țipete de genul „citește până la capăt!” au creat senzația unor discuții purtate, mai degrabă, pe un stadion, nicidecum într-o ședință a unui Executiv Local, unde se impune o atmosferă solemnă.
Sfidarea reciprocă nu a arătat decât lipsă de decență
Acum, știm cu toții, discuțiile în contradictoriu sunt binevenite, atât timp cât sunt constructive și argumentate cu bun simț. Nu a fost, însă, vorba de așa ceva în ședința CL Câmpina.
Atitudinile ostile, contrele „pe persoană fizică”, interesele, fiindcă nicio vorbă nu e rostită întâmplător, dar și sfidarea reciprocă nu au arătat altceva decât lipsă de decență.
Cereri de demisii
De la jigniri, ton acuzator, amenințări cu părăsirea sălii de ședință, s-a ajuns la cereri de demisii. Primul luat în colimator a fost directorul pieței, Marian Nistor. Acestuia i s-a imputat faptul că a obținut diploma de licență în 2007, în condițiile în care a câștigat concursul în 2005.
După 17 ani de la organizarea acelui concurs a apărut și remarca: „Se impune demisia de onoare a domnului Nistor din funcție!”
A fost momentul când Marian Nistor a răbufnit, susținând că primarul Alin Moldoveanu l-a jignit, l-a amenințat, i-a transmis că va avea probleme cu serviciul, fapt pentru care Nistor a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru hărțuire la locul de muncă. Evident, spusele lui Marian Nistor au fost infirmate de către primar, care i-a atras atenția directorului pieței că lansează niște acuze foarte grave.
Discuția a fost lăsată „în coadă de pește”. O a doua demisie cerută public a fost cea a lui Adrian Dobre, administrator public al Câmpinei, fost primar al Ploieștiului. Dincolo de rațiunile financiare, PSD a invocat mușamalizarea existenței unei rampe de deșeuri neautorizate, sub semnătura lui Dobre. „Mâna dreaptă” a primarului Alin Moldoveanu își păstrează funcția. Organigrama propusă de primar nefiind agreată de către colegii din Consiliu, nici amendamentul privind desființarea postului de city manager nu și-a mai găsit utilitatea. PSD insistă, însă, pe marginea acestui subiect.
Una peste alta, a fost o ședință „cu de toate”. Actorii principali au făcut dovada talentului, nu, însă, la capitolele pentru care sunt plătiți din bani publici să ocupe acele scaune. Din păcate!