Peste 190 de bilete de tratament au fost repartizate pentru pensionarii din Prahova. Din acest total, 34 de bilete se acordă gratuit pentru anumite categorii de pensionari. La Casa Județeană de Pensii Prahova s-au înregistrat aproximativ 2.000 de cereri pentru bilete de tratament.
Casa Județeană de Pensii Prahova a început vânzarea primelor bilete de tratament pentru mai multe stațiunile balneare din țară.
Costul biletelor este calculat în funcție de veniturile fiecărui pensionar solicitant, respectiv 50% din cuantumul pensiei, în cazul în care persoana beneficiază doar de pensie, sau 50% din venituri, în cazul în care persoana beneficiază și de alte venituri pe lângă pensie.
„Instituției noastre i-au fost repartizate 194 de bilete de tratament, toate în stațiuni – Amara, Pucioasa, Sărata Monteoru, Lacul Sărat – ale Societății Comerciale de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM), unitate aflată în subordinea Casei Naționale de Pensii Publice.
Din totalul de bilete acordate până acum, 34 sunt gratuite, ele fiind acordate, potrivit legii, anumitor categorii de beneficiari (veterani, persecutați politic, persoane cu handicap etc.)”, a precizat Casa Județeană de Pensii Prahova, unde, până la această dată s-au înregistrat aproximativ 2.000 de cereri pentru acordare a biletelor de tratament.
Citește și: Casa Județeană de Pensii Prahova. Condiții pentru acordarea pensiei anticipate. Actele necesare
Cele mai solicitate stațiuni, potrivit unei statistici realizate de Casa Județeană de Pensii Prahova, sunt Covasna, Pucioasa, Mangalia, Saturn, Băile Felix, Olănești, Amara, respectiv cele cu profil reumatic si cardiovascular.
Conform Casei Județene de Pensii Prahova, anul trecut au fost valorificate 3.329 de bilete de tratament.
Citește și: Cod galben de vânt puternic în Prahova. Atenționare ANM
Procedura de repartizare a biletelor de tratament
Repartizarea biletelor de tratament balnear, potrivit Casei Județene de Pensii Prahova, nu se mai face în funcție de ordinea depunerii cererilor (în funcție de primul venit – primul servit) ci in baza unor punctaje pe care fiecare pensionar le obține în baza unor criterii distincte – pentru pensionari, asigurați, persoane cu handicap sau beneficiari de legi speciale.
Fiecare solicitant obține un anumit punctaj în funcție de:
- cuantumul pensiei,
- categoria de pensie,
- frecvența cu care a mers la tratament balnear în ultimii 2 ani,
- gradul handicapului (după caz)
Citește și: Rata incidenței, 21 martie, în Prahova. În Ploiești a scăzut la 3,16
În stabilirea punctajului nu mai are nicio relevanță data la care este depusă, la casa de pensii, cererea de acordare a biletului de tratament.
„Cererile trebuie depuse cu cel puțin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet de tratament”, a mai precizat Casa Județeană de Pensii Prahova.
Precizăm faptul că, din anul 2014, la propunerea Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice și cu aprobarea Consiliului de Administrație a Casei Naționale de Pensii Publice s-a hotărât ca durata sejurului să scadă de la 18 zile la 16 zile.