În data de 5 octombrie, ziarul nostru a încercat, evident mult prea subtil pentru autoritățile locale, să îndrepte atenția spre faptul că Ploieștiul încă arată ca o cocină.
Pentru a ilustra acest lucru, am publicat o fotografie a unei mașini, căreia intenționat i-am șters numărul de înmatriculare.
Imaginea acelei mașini am folosit-o doar pentru a ilustra halul în care urbea lui Nichita Stănescu a ajuns.
Am făcut o paralelă, am folosit o metaforă, spuneți-i cum vreți… pentru a trage un (alt) semnal de alarmă (oare al câtelea?!?!?!) în speranța că autoritățile se vor sesiza și vor lua măsuri în sfârșit, în ceea ce privește situația din Ploiești.
Iată articolul original: Imaginea zilei în Ploiești: Oare va mai vedea vreodată „lumina zilei”?
După publicarea articolului, într-adevăr, autoritățile s-au sesizat. Dar… nu cele care erau vizate.
Astfel, în data de 8 octombrie 2021, la 3 zile de la publicarea articolului cu pricina, am primit la redacție următorul punct de vedere… din partea conducerii SGU Ploiești:
” În urma publicării articolului cu titlul „Imaginea zilei în Ploiești: Oare va mai vedea vreodată „lumina zilei”?”, în ediția din data de 5 octombrie a.c., a ziarului dvs. online, vă remitem următorul punct de vedere:
Angajații biroului de profil, din cadrul societății noastre, s-au deplasat în teren și au identificat autovehiculul prezentat în articolul dvs. Totodată, a fost inițiat demersul procedural corespunzător, acesta constând în aplicarea somației pe parbrizul autovehiculului respectiv.
Precizăm faptul că, societatea noastră va derula toate etapele procedurale, conform legislației și actelor normative în vigoare, iar autovehiculul va fi ridicat ori de proprietar în urma somației/adreselor societății noastre sau de către societatea noastră, pe cale administrativă, în cazul în care proprietarul nu va proceda în acest sens.”
Alooooooo!! Autoritățileeeeeee!!
E mai ușor să ridicați mașina omului decât să alungați ciorile de pe Bulevardul Independenței, nu?
E mai ușor să trageți proprietarul la răspundere decât să faceți curat pe stradă, nu?
E mai ușor să dați vina pe oricine decât să faceți ceea ce trebuie, nu?
Nu avem nimic cu mașina omului! Nu e parcată ilegal. Este doar o mașină care a stat câteva zile în infecția de pe Bulevardul Castanilor! Atât! Nu este normal, în niciun oraș civilizat, ca o mașină să arate așa după câteva zile de stat. Nici măcar după câteva săptămâni…
Eu, personal, îmi las mașina în parcare două săptămâni. O mai curăț din când în când. Arată aproape la fel ca cea de pe bulevard. De ce? Pentru că și la mine în zonă ajung ciorile, dar nu sunt ca pe bulevard, nu au cuiburi, sunt doar „în trecere”. Ce faceți? Veniți să o ridicați? Îmi lăsați înștiințare în parbriz?
La cât circul eu cu mașina, dacă aș parca-o pe bulevard, exact la fel ar arăta! E vreo problemă? Este ilegal să o las într-un loc unde, legal, am voie să parchez?
Vreți să vă fotografiez și mașinile vecinilor să vedeți că arată la fel? Ce faceți? Veniți să le ridicați pe toate?
Și ce faceți apoi? Cu banii din amenzi găsiți o soluție pentru ciorile și mizeria din oraș?
Nu vă supărați, stimate autorități, cred că articolul cu pricina a fost mult prea subtil pentru dumneavoastră. Trebuia să vi se spună, cu subiect și predicat: Aveți de gând să faceți ceva pentru ca Ploieștiul să mai vadă vreodată lumina zilei?
Nu, nu merge cu metafore, comparații sau alte figuri de stil la dumneavoastră. Trebuie doar și doar direct și, probabil, cu cât mai multe amănunte. Exact ca în poezia ploieșteanului Nichita:
Pușca
Pușca este compusă din trei părți:
partea de sus
partea de mijloc
și partea de jos.
Partea de sus este compusă din:
partea de sus a părții de sus și
partea de mijloc a părții de sus și
partea de jos a părții de sus.
Partea de mijloc este compusă din:
partea de sus a părții de mijloc și
partea de mijloc a părții de mijloc și
partea de jos a părții de mijloc.
Partea de jos este compusă din:
partea de sus a părții de jos și
partea de mijloc a părții de jos și
partea de jos a părții de jos.
Foc!
Acum e mai clar? 😉
Va dati seama cata inteligenta se afla in conducerea SGU Ploiesti?Figurile de stil se invata la scoala.Imbucurator este faptul ca presa, inca, mai reprezinta o putere in tara asta.Macar asa, sa se mai faca, cate ceva in orasul nostru.
Din păcate, da, ne-am dat seama! 🙂
Teoretic, presa reprezintă o putere. Practic, cel puțin la Ploiești, ne cam agităm degeaba de atâta amar de vreme.
Am încercat direct, nu a mers. Tot anul ciorile au fost prezente în viața noastră de zi cu zi. Acum, când am încercat cu subtilități, a fost mai rău. Ce mai e de făcut? 🙁
Excelent articol! Traim intr-o mizerie de nedescris. Primarul si consilierii, indiferent de culoare, au facut cartel cu ciorile. Si cu alea de sus si cu alea de jos. Noi, cetetenii platitori de taxe si impozite, am ajuns tolerati in propriul nostru oras. Ciorile de sus fac galagie si umplu de gainat trotoarele, masinile si bancile de pe bulevard ( masina din poza se afla, cred, pe Hasdeu, sub un cuib ). Cele de jos, fac galagie, put, insira toale si papuci pe tarabe si se duc cu mertzanul sa-si ridice ajutoarele, sfidand oamenii saraci cu adevarat.
A fost primul an când am evitat plimbările pe bulevard. Încă din primăvară dezastrul era anunțat. În vară a fost un adevărat focar de mizerie.
Unde mai pui că, pe sub copaci, mai erau și ciori moarte. (Și nu, nu a fost de vină uliul domnului primar pe care, după ce ne-a promis că „îl angajează”, ne-a comunicat că e ilegal să facă asta)…
Este o situație din care nu văd cum am putea ieși. Adică există soluții dar nu pentru noi, ploieștenii… Avem ce a votat majoritatea. Deci majoritatea a votat „fără soluții” 😉
Ne racim gura de pomana… Ati scris sute, poate mii de articole, despre gunoiul, despre jegul cronic care a acoperit orasul. Nu s-a facut nimic pentru rezolvarea problemei. Doar comunicate, promisiuni, scuze, acuzatii…
Știm că ne răcim gura (sau ne încingem tastatura) de pomană, dar ce vreți să facem? Să ignorăm? Nu putem!
Au fost sute/mii de articole, da. Și vor mai fi… Până când se va rezolva ceva. Sau până la următoarele alegeri.
Și atunci, la alegeri, poate cetățenii își vor aduce aminte de aceste sute/mii de articole și nu vor mai vota cu „a mai făcut câte ceva”.
Numai să avem alternativă până atunci.
Ideea e că, mă uit la bucureșteni… câte speranțe și-au pus în noul primar. Și cu ce s-au ales? Vai de capul lor și acolo! La ei se dă vina pe „greaua moștenire”. La noi pe ce să dea vina? Că tot ai lor au lăsat „moștenirea”. Așa că… liniște și pace. Câinii latră, ursul trece. (sau ciorile… în cazul nostru)