Suntem prea potenți și ne vedem nevoiți să arucăm des saltele pe străzi? Să dăm vina pe Primăria Ploiești sau pe Rosal pentru aceste imagini?

1

Cel mai ușor și convenabil este să spunem: ”nu se face, nu ni se oferă, suntem bătaia de joc a primăriei și a operatorului de salubritate!” Există o parte de adevăr în toate, dar niciodată nu ne convine să admitem și să dicutăm despre cât de lipsiți de bun simț sunt unii dintre noi. Și nu sunt puțini…

Noi, Observatorulph.ro, ne-am implicat în campania ”Tu ce ai schimba la tine în cartier?”, un demers civic prin care încercăm să atragem nu doar locuitorii Ploieștiului, ci și ai altor localități din Prahova, care se confruntă cu mizeria de nedescris. Vin sute de mesaje zilnic, vin propuneri de ieșire din impas, vin sesizări, vin imagini. Vă mulțumim pentru implicare!

Și cum pe nimeni nu ajută să amestecăm lucrurile, le vom expune zilnic, separat, pentru a înțelege mai bine de unde pleacă problemele. Important este să mergem către cauze, nu să tratăm doar efectele. Despre ce nu face administrația publică locală am discutat și vom mai discuta. Despre problemele operatorului de salubritate am discutat și vom mai discuta.

Să mai vorbim și despre noi!

Vrei un oraș curat, dar îți duci resturile vegetale în mijlocul drumului, arunci chiștoacele și golești scrumierele pe geamul mașinii, cobori din bloc și îți e lene să duci punga cu gunoi menajer la platformă, așa că o lași lângă primul pom sau stâlp pe care îl întâlnești. Bonus, pentru că e la modă, e plin orașul de botnițe anticarcalaci aruncate pe străzi.

Ai performat pe vechiul pat, până i-ai nenorocit toate arcurile, apoi l-ai scos în stradă și l-ai lăsat acolo. Ai vrut să ne arăți cât de bun ai fost la pat? Sau pur și simplu ești lipsit de bun simț, de respect față de ceilalți?

Are cineva obligația să strângă după tine, să îți plătească transportul gunoiului voluminos, al ridicării celor enumerate mai sus, la care mai adăugăm și resturile rezultate din demolări de construcții și alte amenăjări interioare. Vrei să îți ia primarul salteaua în cârcă? Crezi că vreun angajat de la salubritate vine în timpul liber să îți care fotoliul? Nu se va întâmpla asta, nu pentru că nu e nimeni obligat nici prin contract, ci pentru că tu ești obligat să parcurgi niște pași în astfel de situații.

Poate tu, ăsta care ți-ai cărat fotoliul în drum, nu înțelegi că există niște reguli de respectat atunci când vrei să trăiești într-o comunitate civilizată. Aceste reguli sunt valabile în toată lumea. Dacă nu îți plac, dacă îți lezează convingerile, fă o cerere de azil în junglă, unde e posibil să poți face ce vrei, asta până se sesizează vreun leu. Pe aici, prin comunități, există drepturi în măsura în care există și obligații.

Interesează-te și vei afla că pentru astfel de deșeuri voluminoase trebuie să suni la operatorul de salubritate din urbea sau satul tău, care vine să ți le ridice. Evident, costă! Nu o avere, dar costă și e normal să coste, pentru că există personal, există carburant, există mentenața utilajului, există taxe și impozite pe care și prestatorul le plătește. Totul costă și nu e nimeni obligat să îți plătească aceste necesități și servicii, cum nici tu nu ești obligat să le plătești pentru alții.

Lăsându-le în drum, ne obligi pe toți la două lucruri: să suportăm mizeria pe care o faci și să plătim pentru tine. Ce e de făcut? Ai de ales. Simplu: 1. să te comporți ca un om civilizat, care îi respectă pe ceilalți și așa va fi la rândul său respectat. 2. să punem presiune pe primărie și pe Poliția Locală și să te rupă cu amenzile până nu o să îți mai ardă să îți arunci saltelele în mijlocul drumului, potentule care ești 🙂

În cazul în care nu ai cu ce să le plătești, există varianta muncii în folosul comunității. Poate nu ar fi rău să iei în cârcă mizeria făcută și de ceilalți asemenea ție. Faci pariu că nu o să-ți convină?

1 COMENTARIU

  1. Cum le zici mata, bobocule, mai rar cineva! Totusi, daca avem niste lucruri vechi de aruncat, cum procedam? Cu ani in urma, in anumite zone erau amplasate niste pubele mai, in care se strangeau deseuri, cu conditia sa fie ambalate in saci. Tot acolo se puteau duce si vechituri, pe care operatorul de salubritate le ridica fara probleme. Acum ce facem cu ele?!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău