Primăria Urlați despre scandalul deșeurilor și acuzațiile șefului Gărzii de Mediu: ”Nu am dispus niciodată îngroparea deșeurilor”

0

La finalul lunii mai, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a prezentat opiniei publice mai multe probleme de mediu descoperite în urma unui control efectuat împreună cu șeful Agenției Naționale pentru Protecția Mediului la Urlați.

La acel moment, Octavian Berceanu și echipa Gărzii de Mediu au surprins mai multe basculante în timp ce descărcau pământ pe marginea unui șanț din cartierul Valea Nucetului.

Citește și: Firma Coni, surprinsă în timp ce acoperea gunoaiele cu pământ la Urlați: ”Primăria ne-a indicat zona!”

Controlul a vizat și o stație de transfer plină de gunoaie, despre care șeful GNM susținea că o parte din vina pentru situația creată ar fi a Primăriei Urlați.

Citește și: Șeful Gărzii Naționale de Mediu acuză autoritățile locale din Urlați de complicitate la dezastrul ecologic și anunță că va depune plângeri penale: ”Am găsit patru gropi ilegale de gunoi, toate în proximitatea pârâurilor, care erau astupate cu pământ”

Octavian Berceanu, șeful GNM: “Le-am spus că voi trimite o echipă sau două în continuarea controlului pe care l-am avut acum două săptămâni în Prahova și s-au apucat să astupe gropile ilegale de gunoi.

Am găsit patru gropi ilegale de gunoi, toate în proximitatea pârâurilor, care erau astupate cu pământ. Am filmat chiar basculanta care descărca pământ peste aceste deșeuri și un utilaj care astupa cu pământ locația respectivă.

Din păcate, stația de transfer pe care am văzut-o la 300 de metri de locul în care erau deversate ilegal deșeurile în lunca râului, în Cricovul Sărat, era plină de deșeuri menajere care miroseau îngrozitor, stăteau în soare, levigatul se scurgea pe rampa betonată și de pe rampă către spațiile verzi.

Sunt în zona de ilegalitate clară. Vorbim de amenzi foarte mari și chiar foarte posibil o plângere penală către cei care au deversat ilegal în râu. Am lăsat acolo echipa de control. Controlul se va prelungi și săptămâna viitoare. Nu pot fi de față la control. Las comisarii să muncească. Nu intervin în niciun fel asupra controlului.”

Citește și: Video: Dezastrul ecologic din Prahova, descoperit la un nou control al șefilor Gărzii Naționale de Mediu și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului

Observatorul Prahovean a solicitat un punct de vedere oficial Primăriei Urlați pe marginea acuzațiilor aduse de oficialii Gărzii de Mediu și ANPM, punct de vedere pe care îl prezentăm integral:

”Primăria Urlați nu a dispus niciodată îngroparea deșeurilor cu pământ, zona respectivă fiind folosită pentru depozitarea pământului rezultat din lucrările de modernizare a drumului DJ102K urmare implementării proiectului „Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene identificate în Prioritatea I a Regiunii Sud Muntenia — traseul regional 3 —tronsonul Prahova : DJ 102K, DJ 102D, DJ 100 C”, derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova.

Scopul depozitării pământului în zona Valea Nucetului este de a consolida malurile șoavei în locurile unde aceasta prezintă pericol de surpare și astfel ar afecta accesul locuitorilor și circulația rutieră în acest cartier al orașului.

Stația de sortare a deșeurilor aflată pe raza administrativă a orașului Urlați este în proprietatea Consiliului Județean Prahova prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Managementul pentru deșeuri — Prahova” și a fost predată în administrare către S.C. Rosal Grup S.A.București.

Primăria Urlați nu are competență în aplicarea de sancțiuni administratorului rampei pentru nerespectarea clauzelor contractuale privind depozitarea deșeurilor.

Prin Hotărârea Consiliului Local Urlați nr.64/28.06.2018 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul orașului Urlați, județul Prahova, au fost actualizate obligațiile care le revin instituțiilor publice, agenților economici și celorlalte  persoane juridice, cetățenilor și asociațiilor de proprietari, în domeniul păstrării curățeniei pe domeniul public și privat al orașului Urlați.

Totodată, a fost actualizat și cuantumul amenzilor contravenționale privind nerespectarea sau neîndeplinirea obligațiilor și responsabilităților stabilite prin hotărârea sus-menționată.

Primăria Urlați prin Serviciul Poliție Locală a aplicat, de Ia 01.01.2021 până în prezent, un număr de 15 sancțiuni în valoare de 5600 lei și 13 avertismente, pentru nerespectarea prevederilor privind depozitarea necontrolată a deșeurilor pe domeniul public, dar nu a aplicat nicio sancțiune agentului economic invocat în solicitarea dumneavoastră, deoarece abaterea a fost constatată urmare controlului Gărzii Naționale de Mediu care a și aplicat amenda pentru nerespectarea regimului juridic al deșeurilor.

Urmare controlului Gărzii Naționale de Mediu s-a dispus salubrizarea zonelor identificate în timpul controlului cu abandonări de deșeuri și transportul acestora Ia rampa de transfer de către Rosal Grup și se lucrează la refacerea terenului afectat”

Citește documentul aici: Raspuns Observatorul Prahovean

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău