Istoria blocurilor ANL a început la Ploiești în urmă cu aproape 20 de ani, când a fost demarată construirea primelor blocuri destinate tinerilor căsătoriți. Chiriașii blocurilor ANL vor deveni putea să-și cumpere efectiv apartamentele de abia în anul 2021. Primăria Ploiești a oferit, la solicitarea Observatorulph.ro, o explicație cu privire la întârzierile apărute în semnarea contractelor de vânzare – cumpărare, anunțând că procedura deja a fost demarată. Răspunsul Primăriei Ploiești la finalul textului.
Pentru cei mai mulți tineri, construirea blocurilor ANL a reprezentat singura oportunitate de a avea o locuință cu chirie. Câțiva ani mai târziu s-a precizat faptul că acești chiriași au posibilitatea să achiziționeze apartamentele la 5 ani de la data la care blocurile au fost date în folosință, existând precizarea că din banii obținuți din vânzarea imobilelor vor fi construite noi blocuri ANL pentru tineri.
Despre posibilitatea de vânzare a apartamentelor s-a vorbit efectiv la Ploiești de abia în 2014, când au început primele demersuri în acest sens, însă, semnarea contractelor de vânzare-cumpărare a apartamentelor este posibilă de abia în 2021, după mai bine de două decenii de la construirea blocurilor.
Citește și: Motivul pentru care chiriașii ANL nu au reușit să-și cumpere casele la Ploiești
În 2016, Primăria Ploiești invoca faptul că au apărut o serie de probleme de ordin tehnic, în momentul în care au început ridicărilor topo, însă documentațiile pentru vânzare au fost perfectate mult mai târziu.
De-a lungul timpului, mulți dintre chiriașii din blocurile ANL s-au plâns de procedurile întârziate prin care Primăria Ploiești a perfectat documentațiile absolut necesare pentru vânzarea apartamentelor, dar și situațiile aberante prin care au ajuns să plătească, în 2020, avansul pentru apartamente, însă nu au reușit să perfecteze actele.
Este și cazul unei familii din Ploiești care a reclamat, la începutul lunii februarie, faptul că a plătit avansul de 15%, în septembrie 2020, însă a continuat să aibă statut de chiriaș în propriul apartament până acum, fapt care a făcut ca, în același timp să suporte și chiria la locuință.
„Am achitat avansul 15% in cuantum de 32.000 ron însă funcționarii Primăriei Ploiești au refuzat, în mod nejustificat, să încheie contractul. Deși am făcut nenumărate sesizări către conducerea Primăriei Ploiești cu privire la abuzurile făcute de funcționarii din această instituție de mai bine de 6 luni de la plata avansului, nu mi s-a încheiat nici acum contractul de vânzare cumpărare pentru apartamentul deținut cu chirie ANL”, a fost una dintre sesizările care au fost transmise la redacția Observatorulph.ro.
Iar aceasta nu a fost singura sesizare primită la redacție cu privire la vânzarea apartamentelor ANL din Ploiești.
Chiriașii au reclamat, totodată, că în prețul de vânzare al apartamentului nu s-a regăsit amortizarea pentru lucrările de reparații făcute de-a lungul celor două decenii cât au fost chiriași în aceste imobile.
„Vorbim de faptul că am suportat reparațiile la acoperiș, am înlocuit coloanele de apă care s-au spart în primii cinci ani după ce blocul a fost dat în folosință… Sunt doar câteva dintre cheltuielile efectuate de-a lungul timpului. Am avut însă și probleme cu anumiți chiriași ai Primăriei care au avut restanțe la întreținere, datorii pe care tot noi, locatarii a trebuit să le suportăm. Dar, de departe, principala problemă a fost legată de întârzierea anormală pentru perfectarea contractelor de vânzare-cumpărare, timp în care, deși am plătit avansul pentru casă, nu aveam statut de proprietar. Mai mult plăteam și chirie”, ne-a povestit un alt chiriaș dintr-un bloc ANL din Ploiești.
Au fost cazuri în care oamenii s-au adresat inclusiv instanței pentru obligarea Primăriei Ploiești să urgentarea documentelor necesare pentru perfectarea actelor.
Observatorulph.ro a solicitat la data de 3 februarie un punct de vedere Primăriei Ploiești cu privire la motivele pentru care nu au fost perfectate contractele de vânzare-cumpărare, în condițiile în care chiriașii au achitat avansul.
În răspunsul transmis de Primăria Ploiești, în data de 24 februarie, municipalitatea a anunțat că au fost semnate contractele de vânzare-cumpărare de către direcțiile din Primăria Ploiești, iar chiriașii pentru care au fost aprobate, în Consiliul Local, hotărâri de vânzare a apartamentelor au fost înștiințați că urmează semnarea contractelor.
Răspunsul la solicitarea Observatoruph.ro:
Nu inteleg de ce sa le cumpere. Cand s-au mutat acolo s-au mutat cu statut de chiriasi. Daca acum au posibilitati materiale pot achizitiona apartamente de pe piata libera iar cele ANL sa ramana pentru alti tineri fara posibilitati materiale, care sa se poata muta imediat, (asa cum au si fost gandite) . Altfel pana construieste primaria alte blocuri ANL cu banii primiti de la actualii chiriasi mai trec cativa ani.
Draga Eduard, informeaza-te inainte de a trage concluzii. ANL construieste cu scopul de a vinde, gasesti pe google. Locuintele sociale, sunt construite din fondurile proprii ale primariei, oricum nu este cazul sa iti para rau, pretul este unul foarte mare, unii nu isi permit sa cumpere si vor ramane chiriasi, altii care nu au investit in apartamente chiar isi vor cumpara cu banii care se cer pe aceste apartamente, altele noi. Iti spun la modul cel mai sincer, nu suntem niste favorizati, suntem niste victime, pentru ca ani la randul am fost tinuti in sah: nici nu au vandut, nici nu s-au implicat in reparatii, nici nu ne-au spus niciodata ce pret vor avea. Anii au trecut in defavoarea noastra. Unele lucruri nu sunt deloc cum par… tot ce-i bine iti doresc!
Despre chiriașii din locuințele de serviciu ale Consiliului Județean, care sunt evacuați după 16 ani, deși sunt in continuare angajați ai instituției, de ce nu scrie nimeni?