Primarul din Iordăcheanu a fost demis de prefect. Reacția edilului

0

Primarul comunei Iordăcheanu, Constantin Safta, și-a pierdut mandatul, în baza unui ordin emis de prefectul județului Prahova, ca urmare a înscrierii în alt partid față de cel pentru care a candidat și a fost votat la alegerile locale din 2016. Edilul a anunțat că va contesta ordinul prefectului.

„Prefectul județului Prahova, domnul Cristian Ionescu, a emis ordinul de încetare a              mandatului înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii în alt partid față de cel pentru care a candidat și a fost votat la alegerile locale din 2016, pentru primarul unității administrativ teritoriale (UAT) Iordăcheanu. Dispoziția a fost emisă și comunicată pe data de 11 septembrie 2020”, a anunțat Prefectura Prahova.

„O să contest acest ordin, având în vedere că hotărârea împotriva mea este ilegală. Eu am fost obligat să candidez de la un alt partid, având în vedere că PNL a desemnat un alt candidat. În mod normal, PNL ar fi trebuit să mă demită, având în vedere că, prin decizia sa, partidul mi-a îngrădit dreptul de a candida. O să contest acest ordin”, a precizat Constantin Safta, primarul demis de la Iordăcheanu.

Cazul de la Iordăcheanu nu este însă singular în Prahova. Până acum, astfel de decizii au fost luate și pentru edilii localităților Băicoi, Mizil, Bărcănești și Păulești, precum și pentru doi consilieri județeni și 19 consilieri locali: Mizil (5), Albești Paleologu (3), Măgurele (3), Scorțeni (2), Iordăcheanu (4) și Posești (2).

Conform legislației în vigoare, în situația în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuțiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuții de primar.

„Totodată, vă comunicăm că, verificarea  apartenenței politice a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020, pentru funcția de primar, consilier local sau consilier județean se realizează de către birourile electorale de circumscripție care adoptă hotărâri de acceptare a candidaturii pentru persoanele participante, având la bază declarația persoanei de acceptare a candidaturii în cadrul căreia declară pe propria răspundere sub sancțiunea legii penale, apartenența sa politică, precum și lista cu propuneri de candidați a partidelor politice sub semnătura conducerii acestora care confirmă calitatea de membru al partidului politic respectiv pentru persoanele care sunt cuprinse în listă”, a mai anunțat Prefectura Prahova.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău