„COCKTAIL” de benzen și dioxid de azot. „Pute rău a gaze în Ploiești!”

1

Ploieștenii au parte, zilnic, de poluare. În ultimele zile, oamenii au reclamat la dispeceratul Primăriei mirosul persistent de gaze, în special în zona de Nord și de Vest a orașului, în Malu Roșu, dar și în Cartierul Mihai Bravu. Până acum, autoritățile nu au identificat și nici nu au comunicat cauza care a condus la acest disconfort.

Numai în ultimele 48 de ore au fost transmise către dispeceratul Primăriei Ploiești cinci sesizări cu privire la mirosul insuportabil de gaze resimțit de cei care locuiesc în zona de Nord a orașului, dar și de locuitorii din Cartierul Malu Roșu. Sesizările au fost făcute joi noapte, în intervalul 22.10 – 22.40.

În intervalul 23.00 – 23.20 la același dispecerat au fost transmise alte trei sesizări, în care oamenii reclamau mirosul de gaze, de data aceasta în zonele Nord și Vest.

Potrivit site-ului calitateaer.ro, sâmbătă dimineață, la ora 10.00, concentrația de benzen în stația de monitorizare PH1 era de 5,60 ug/m3, în timp ce vineri seară, la ora 20.00, nivelul benzenului era de 5,89 ug/m3, în condițiile în care valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane este de 5 ug/m3.

Benzenul nu este singurul indicator unde au existat depășiri la nivelul municipiului Ploiești. Inclusiv la dioxidul de azot (NO2) se înregistrează, în anumite intervale orare creșteri la acest indicator.

În acest caz, valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane este de 40 ug/m3 NO2, existând precizarea că 200 ug/m3 NO2 este valoarea limită orară pentru protecția sănătății umane, pragul de alertă fiind de „400 ug/m3 – măsurat timp de 3 ore consecutive, în puncte reprezentative pentru calitatea aerului pentru o suprafața de cel puțin 100 km2 sau pentru o întreaga zonă sau aglomerare, oricare dintre acestea este mai mică”.

La Ploiești, vineri seară, în intervalul orar 16.00 – 18.00, în stația PH1 s-au înregistrat valori între 61,93 ug/m3 NO2 și 72,13 ug/m3 NO2.

La trei dintre stațiile de monitorizare din Ploiești (PH3, PH5 și PH6) nu sunt menționate valorile înregistrate zilnic.

Dacă benzenul este considerat un factor cancerigen, dioxidul de azot, potrivit site-ului calitateaer.ro, „este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar”.

„Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii”, se mai precizează pe site-ul calitateaer.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

1 COMENTARIU

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău