Coronavirus. Primăriile din Prahova, în goană după cumpărarea de măști de protecție

0

După spitale, primăriile și celelalte instituții ale statului din Prahova sunt pe locul al doilea la achiziționarea de măști de protecție. Chiar dacă administrațiile publice locale nu sunt obligate, conform ordonanțelor militare, să achiziționeze măști de protecție pentru populație, multe primării din Prahova s-au înghesuit să facă rost de acest produs pentru a-l distribui locuitorilor. 

După ce în luna martie, autoritățile din sănătate susțineau că măștile de protecție trebuie utilizate numai de persoanele care prezintă simptome de boală, mai nou, tot mai multe voci susțin că bucata din tifon ori din bumbac este folositoare în lupta cu Covid-19.

Citește și: Raed Arafat: Purtați măști când ieșiți din casă! Pot fi confecționate și în casă

Purtarea măștilor a devenit obligatorie și în Prahova, din 10 aprilie, conform unei hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, care a făcut o concesie în cazul amendării celor care nu le folosesc.

Citește și: Măștile de protecție în Prahova sunt obligatorii, dar cei care nu le poartă nu pot fi amendați

Astfel, purtarea măștii a devenit obligatorie în spațiile publice, în cazul în care administrațiile publice locale asigură necesarul de astfel de materiale.

Așa că, mai multe primării din Prahova s-au grăbit să cumpere măști pentru locuitori, chiar dacă o astfel de obligativitate nu figurează în ordonanțele militare emise până în prezent. Furnizorii sunt de regulă croitorii din Prahova și farmacii din județ.

Prețul unui astfel de produs diferă însă de la o primărie la alta, explicația fiind că acesta este stabilit în funcție de cantitate, dar și de negocierea directă, pentru că, de data aceasta, achizițiile nu se fac pe bază de licitație, fiind vorba de cumpărarea de produse folosite în lupta Covid-19.

La Salcia, de exemplu, prețul unei măști a fost de 3,5 lei/bucată, primăria achiziționând 1.000 de astfel de produse, care pot fi refolosite după spălare și călcare.

La Predeal – Sărari, prețul unei măști este de 4 lei/bucată, iar până vineri erau achiziționate 900 de măști. Și în acest caz, măștile sunt din bumbac și pot fi refolosite.

La Colceag, în schimb, au fost achiziționate măști și din pânză, dar și de la farmacie, în ambele cazuri, prețul fiind de 5 lei/bucată. Administrația locală a achiziționat numai 400 de bucăți, 100 dintre ele fiind din pânză.

La Comarnic, unde sunt aproximativ 12.000 de locuitori, achiziția a vizat, pe lângă materialele dezinfectante pentru blocuri și pentru străzi, achiziționarea a 4.000 de măști.

Printre administrațiile locale care nu au distribuit, momentan, măști pentru populație în Prahova se numără și Primăria Ploiești.

Măști de protecție au fost achiziționate și de către o serie de instituții ale municipalității sau de către societățile la care acționar majoritar este Consiliul Local .

De exemplu, la SGU Ploiești, au fost achiziționate 600 de măști de protecție de la farmacie, prețul de achiziție fiind de 4,5 lei/bucată.

Dacă în farmacii, prețul pornește de la 5 – 6 lei/bucată, pe site-urile care se ocupă de vânzarea și distribuirea unui astfel de produs, pentru măștile din pânză prețul poate fi cuprins între 4,5 lei – 18 lei/bucată.

În cazul măștilor de protecție distribuite de farmacii, cel mai ieftin astfel de produs a fost vândut cu 2,9 lei/bucată însă stocul a fost epuizat rapid.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău