Soarta viitorului Spital de Pediatrie din Ploiești este ca și pecetluită. Liberalii au organizat o dezbatere publică pe această temă. Reprezentanții Primăriei Ploiești au ajuns la concluzia măreață că e nevoie de un referendum. Suplimentar, acum se vorbește că acel contract de sponsorizare cu OMV Petrom prevede, potrivit deputatului Ion Eparu, o clauză prin care municipalitatea trebuie să plătească vreo 43 de milioane de lei în cazul în care nu se face spital. Cu siguranță, într-un final, tot DNA va descifra enigma.
Din start, liberalii au anunțat că discuția nu trebuie să fie una politică și că important este ca, urgent, Primăria Ploiești să decidă ce anume se întâmplă în cazul fostei clădiri a OMV Petrom care se dorea transformată în spital de pediatrie. Iar totul a plecat de la dezvăluirile observatorulph.ro prin care se trăgea un semnal de alarmă cu privire la răspunsul Ministerului Sănătății, care negru pe alb spune .că nu poate emite un astfel de aviz.
Citește și: Ministerul Sănătăţii: spitalul de pediatrie nu poate funcţiona în clădirea OMV Petrom!
Mai exact, nici până la această oră nu a fost dat un aviz favorabil ca acea clădire să aibă destinația de spital. Dezbaterea a fost bună pentru că așa s-a aflat că planul inițial de relocare a fost schimbat în ianuarie 2015. Iar acesta nu a fost singurul amănunt picant al discuției care a avut drept scop să se afle dacă se continuă proiectul în clădirea OMV, dacă Spitalul de Pediatrie va fi relocat la Maternitatea Ploiești sau dacă pe un teren din apropierea Spitalului Județean se va construi o unitate spitalicească strict pentru copii. În timpul dezbaterii, deputatul (PSD) Ion Eparu a anunțat că este destul de complicat să se renunțe la ideea relocării spitalului în clădirea OMV având în vedere că există o clauză în contractul de sponsorizare potrivit căreia municipalitatea ar fi obligată la plata a 43 de milioane de lei, anunțul lăsându-i mască pe cei prezenți, dar mai ales pe consilierii locali. Ce-i drept, consilierii locali au fost de acord cu împuternicirea fostului edil Iulian Bădescu, însă au susținut cu tărie că niciun moment nu a fost vorba despre o astfel de clauză, ci doar de acceptul acestora ca acea clădire să nu-și schimbe destinația după ce devenea spital.
Să ne întoarcem la popor! Facem referendum
Se spune că „unde nu-i cap, vai de picioare”. Așa zisul proiect de suflet din campania electorală al fostului edil Iulian Bădescu, arestat preventiv pentru abuz în serviciu și luare de mită, pe numele căruia procurorii DNA mai instrumentează un dosar pentru fapte incompatibile cu funcția de pe vremea când era senator, este deja pecetluit. Potrivit celor prezenți, ân cazul în care la finele lunii septembrie clădirea nu devine spital intră în vigoare clauza din contract. Cu alte cuvinte, primăria ar fi bună de plată. Primarul interimar, Iulian Teodorescu, a susținut că „este un câștig să avem un astfel de sediu în Ploiești”.
Citește și: Spitalul Pediatrie Ploieşti, mai scump de opt ori decât unul din Bucureşti!
„Contractul se termină în septembrie și este normal ca până la acea dată să venim cu o ofertă concretă în fața celor care ne acordă această sponsorizare”, a susținut Teodorescu. „Niciodată nu vom avea aviz de la Ministerul Sănătății pentru că s-a ales o cale greșită, în opinia mea”, a mai precizat primarul interimar, care a lansat ideea de a se organiza un referendum. Asta în condițiile în care se speră ca peste numai o lună Spitalul de Pediatrie actual, de pe strada Mihai Eminescu să primească acreditare pentru funcționare, ca urmare a investițiilor care au avut loc aici. Investiții suportate cu fonduri de la bugetul local! Concluzia? Un circ total!
Citește și: Spital de Pediatrie nou şi Primărie cu Ghişeu Unic. Sună bine?
Pe durata discuțiilor n-au lipsit atacurile politice, deși discuția s-a dorit a fi una strict pe tema spitalului. Ulterior, social-democrații au reproșat liberalilor că dacă doreau ca ședința să nu fie una politică trebuia să organizeze o ședință informală, concluziile urmând apoi să fie furnizate presei.
Oricum, un lucru este de apreciat. cei mai mulți parlamentari invitați au luat parte la discuție. La ședință au fost prezenți senatorii Daniel Savu, Andrei Volosevici și Ion Luchian, precum și deputații George Ionescu, Dragoș Gunia, Ion Eparu, Alexandri Nicolae și Paul Dumbrăvanu. La discuție au mai fost prezenți consilieri județeni și consilieri locali.