ciolectare-selectiva-ploiesti_4d737.jpg

Lipsa colectării selective a deșeurilor produce efecte de două ori în buzunarul ploieștenilor. Pe de o parte este vorba de taxa penalizatoare, care se regăsește în tariful plătit lunar de fiecare persoană fizică, iar pe de altă parte din bugetul local anual se plătesc sume imense pentru neîndeplinirea obiectivului de reducere cu 15% a cantităților de deșeuri municipale și asimilabile eliminate prin depozitare.

Primăria Ploiești a plătit, în 2019, peste 1,3 milioane de lei, pentru că nu a reușit să reducă, cu 15%, cantitățile de deșeuri municipale și asimilabile eliminate prin depozitare. Iar acest lucru ar fi putut fi realizabil prin colectarea selectivă a deșeurilor.

Pentru o imagine a ceea ce înseamnă suma penalizatoare plătită de Ploiești, alocată din bugetul local, putem da un singur exemplu. Suma alocată pentru repararea școlilor, în 2020, este de 1,1 milioane de lei.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Citește și: Tarife diferențiate la gunoi. Trei motive pentru care ploieștenii vor fi taxați suplimentar

Pentru anul 2020, suma prevăzută în buget pentru neîndeplinirea obiectivului de reducere cu 15% a cantităților de deșeuri municipale și asimilabile eliminate prin depozitare este mult mai mare, de 1.420.000 lei, iar situația nu pare să se schimbe prea mult nici în viitorii ani.

Explicația este destul de simplă, iar în acest caz vina nu aparține strict ploieștenilor, care, oricum sunt taxați practic de două ori.

„Suma a fost virată către Fondul de Mediu, iar responsabilitatea situației o poartă atât operatorul de salubritate, care nu a asigurat întreaga infrastructură necesară, dar și unii cetățeni, care nu au reușit să colecteze selectiv deșeurile”, a precizat Raul Petrescu, directorul RASP Ploiești. 

Anul trecut, aleșii locali, conform legislației naționale, au aprobat tarife diferențiate pentru persoanele fizice și pentru cele juridice.

Ploieștenii care nu colectează selectiv deșeurile, pe fracțiile plastic/metal; hârtie/carton; sticlă și deșeuri reziduale/ menajere, plătesc un tarif de 13,20 lei/persoană/lună, față de tariful de 9,5 lei/persoană/lună.

Dacă la nivelul caselor o astfel de colectare selectivă a deșeurilor poate fi realizabilă, când vine vorba despre ploieștenii de la bloc o astfel de cerință este mult mai greu de respectat. Asta pentru că operatorul de salubritate nu are încheiat contract cu fiecare persoană, ci cu asociațiile de proprietari. 

„Problema este că există mult prea puține platforme de gunoi. La o platformă de gunoi sunt arondate mult prea multe blocuri/asociații de proprietari. Mai mult, nu în toate zonele există pubele pentru depozitarea selectivă a gunoiului”, este explicația lui Aurel Răileanu, administrator de bloc în Ploiești.

protectia-mediului_4618c.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg