Hotărâre de Consiliu Local abuzivă? Plată pe loc pentru deblocarea roții mașinii parcate ilegal la Ploiești

0
deblocare-roata-ploiesti_a47e4.jpg

deblocare-roata-ploiesti_a47e4.jpg

Actul normativ prevede că deblocarea roții mașinii se va realiza numai în momentul achitării, pe loc, a sumei prevăzute de hotărârea Consiliului Local, respectiv a 110 lei. Ce se întâmplă însă dacă nu ai bani? Singura soluție este să suni un prieten. Asta în condițiile în care, încă de acum doi ani, amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule pot fi achitate în cuantum de 50% și în termen de 15 zile.

Din start trebuie spus că parcarea neregulamentară a mașinilor trebuie sancționată, în condițiile în care autoritatea locală, indiferent despre care este vorba, asigură un număr suficient de locuri de parcare cu plată.

Măsura practic reprezintă o formă de descurajare a celor care nu respectă legislația rutieră. În 2018, legiuitorul a prevăzut că amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule pot fi plătite în termen de 15 zile. Prin urmare, orice termen de achitare a amenzii contravenționale mai mic de 15 zile prevăzut în actul constatator va fi considerat nul.

Dacă în cazul amenzilor contravenționale, legiuitorul a prevăzut un termen mai larg de 15 zile, ei bine, actul normativ aprobat la Ploiești prevede că în cazul deblocării roții mașinii plata se va face pe loc, direct la agentul constatator.

Problema se pune însă în momentul în care persoana care trebuie să achite suma nu are bani. Actul normativ nu prevede nicio modalitate de plată a acestei sume, ulterior, după deblocarea roții mașinii.

Cea mai grea situație în acest caz este pentru cei care nu au domiciliul în Ploiești. Dacă ploieștenii mai pot suna o rudă, un prieten sau chiar un vecin care să le aducă suma, astfel încât să le fie deblocată roata la mașină, în cazul celor care nu au domiciliul în municipiu o astfel de soluție pare practic imposibilă.

Varianta cea mai simplă era ca proprietarul mașinii să aibă posibilitatea de a achita banii într-un cont al municipalității, în baza notei de constatare întocmite de agentul constatator.

Bineînțeles, singurul argument invocat cu privire la actul normativ de la Ploiești ar fi că de fapt suma nu reprezintă o amendă, ci are caracter de contravenție administrativă. 

„SGU pune în aplicare hotărâre de Consiliu Local aprobată la Ploiești, care prevede plata pe loc, la agentul constatator, în momentul deblocării”, a precizat Alin Dănilă, directorul SGU Ploiești.

Prevederile actului normativ:

plata-tarif-blocare_dfe90.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău