Scandal pe tema tarifului diferențiat pentru colectarea selectivă a deșeurilor la Ploiești

0
tarife-diferențiate-primaria-ploiesti_d3c8d.jpg

tarife-diferențiate-primaria-ploiesti_d3c8d.jpg

Luna decembrie a venit cu o veste tristă pentru ploieșteni. Mai multe asociații de proprietari au constat că tariful pentru colectarea deșeurilor a crescut la 13,22 de lei/persoană/lună cu TVA, pe motiv că nu se efectuează depozitarea selectivă a gunoiului. Oamenii spun însă că lipsește infrastructura necesară pentru o astfel de operațiune.

Discuțiile pe tema tarifelor diferențiate pentru colectarea deșeurilor au început în luna septembrie, când Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Deșeurilor Prahova a aprobat tarife diferențiate pentru cei care depozitează gunoiul selectiv și pentru cei care nu fac acest lucru.

Citește și: Tarife diferențiate pentru colectarea deșeurilor. Cât vor plăti prahovenii penalitate dacă nu depozitează selectiv gunoiul

Astfel, pentru cei care depozitează deșeurile selectiv s-a vorbit despre un tarif de 9 lei/persoană/lună. În cazul în care nu se realizează acest lucru la tariful de salubritate în cuantum de  lei/persoană/lună se adăugă o taxă penalizatoare care conducea la tariful de 13,22 lei/persoană/lună cu TVA.

Încă de la acea dată, în lipsa unei infrastructuri necesare pentru colectarea selectivă a deșeurilor s-a vorbit despre faptul că ploieștenii vor ajunge să plătească tariful maxim de 13,22 lei/persoană/lună cu TVA.

Citește și: Tarife diferențiate la gunoi. Trei motive pentru care ploieștenii vor fi taxați suplimentar

Procedura de aplicare a tarifului minim pentru colectarea selectivă a deșeurilor este cu atât mai greu de aplicat la nivelul asociațiilor de proprietari. Nu peste tot au fost montate pubele pentru deșeuri menajere speciale pentru hârtie, pentru plastic/metale și pentru deșeuri menajere. 

Colectarea nu se face selectiv de către operator. Deci acea taxă penalizatoare nu-și are rostul. Pe factură nu apare tarif diferențiat, deci este băgat în preț. Infrastructura este la pământ, iar ploieștenii trebuie să achite acea taxă nejustificată. Nu este normal ca taxa să fie pe persoană. Noi nu putem să știm valoarea taxei în momentul în care gunoiu ajunge la rampa de depozitare”, Aurel Răileanu, administrator bloc în zona Malu Roșu, care precizează că a acest moment nu în toate zonele există pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Aceeași problemă este semnalată inclusiv de primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, care a precizat că momentan nu există un regulament clar cu privire la modul de colectare selectivă a deșeurilor.

„Acest lucru mă determină, având în vedere faptul că acest contract este gestionat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Prahova, de a demara procedura de ieșire din zona 2-6, pentru că această decizie, care s-a luat la nivelul A.D.I, nu este una corectă. Sper ca până la începutul anului viitor, toată procedura, având în vedere nerespectarea contractului – neridicarea la timp a deșeurilor, chestiunea legată de tarif – să fie rezolvată pentru că acest lucru se răsfrânge asupra cetățenilor iar acesta nu este corect. Atât atitudinea A.D.I. cât și cea a Consiliului Județean nu este una corectă și sper ca toată procedura, de ieșire din zona 2-6, să fie finalizată până la începutul anului viitor”, a precizat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești, care dă vina inclusiv pe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Prahova că nu a pus la dispoziție infrastructura care să permită realizarea unei colectări selective. 

„Deși era sarcina A.D.I. și a Rosal-lului, vom face acest lucru tocmai pentru a nu mai avea situațiile pe care le-am avut până acum. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ieșim din zona 2-6 pentru că, în continuare, pot apărea astfel de probleme. Noi nu avem pârghii directe în acest sens și nu putem lua singuri decizii. Mai există varianta ca deciziile să fie luate în consens și nu jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți la ședință. Există un regulament propus de A.D.I. care nu a fost aprobat și pe care eu nu l-am votat în Consiliul Local, tocmai de aceea, el nefiind foarte clar, nu se justifică existența unui tarif penalizator. Regulamentul adoptat de A.D.I, prin votul primarilor participanți, nu este unul adecvat unei comunități de peste 200.000 de locuitori”, a mai adăugat domnul Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău