Românii își aleg duminică președintele! Ce aduc nou aceste alegeri prezidențiale și cum se vor desfășura ele în Prahova

0
votare_99219.jpg

votare_99219.jpgRomânii sunt chemați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Este o cursă cu o „ofertă“ bogată, fiind înscriși 14 candidați. Disputa finală se va da pe 24 noiembrie, în cel de-al doilea tur de scrutin, în cazul în care nici un candidat nu va obține majoritatea sufragiilor exprimate de alegătorii cu drept de vot.

Potrivit Biroului Electoral Central, la nivelul țării vor fi deschise 18.748 de secţii de votare, iar în străinătate vor exista 835. Ca o premieră, anul acesta a fost introdus și votul prin corespondență.

În Prahova vor fi deschise, la alegerile prezidențiale, 623 de secții, dintre care 157 vor fi pe raza municipiului Ploiești.

Potrivit datelor oficiale, furnizate de Prefectura Prahova, în județul nostru sunt așteptați 658.103 alegători.

Citește mai multe informații despre ORGANIZARE ALEGERI PREZIDENȚIALE ÎN PRAHOVA 

Conform informațiilor Autorității Electorale Permanente, cetăţenii au mai multe opțiuni de a-și exprima votul. Atenție, însă, indiferent că votează în localitatea de domiciliu sau în alte circumscripții, acest drept se poate exprima o singură dată. Votul multiplu se pedepsește!

– în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii.

– dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

– dacă persoana îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

– în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Votarea în ţară începe duminică, la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, la ora 21.00 , cât şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituțional până cel mult la ora 23.59. Acesta din urmă este, de altfel, unul dintre elementele de noutate și adus în discuție ca urmare a nenumăratelor probleme apărute în Diaspora, unde foarte mulți alegători aflați în secții sau la cozi nu și-au mai putut exprima opțiunea electorală după ora 21.00.

Foto cu caracter ilustrativ

votare_150ca.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău