votare_99219.jpgRomânii sunt chemați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Este o cursă cu o „ofertă“ bogată, fiind înscriși 14 candidați. Disputa finală se va da pe 24 noiembrie, în cel de-al doilea tur de scrutin, în cazul în care nici un candidat nu va obține majoritatea sufragiilor exprimate de alegătorii cu drept de vot.

Potrivit Biroului Electoral Central, la nivelul țării vor fi deschise 18.748 de secţii de votare, iar în străinătate vor exista 835. Ca o premieră, anul acesta a fost introdus și votul prin corespondență.

În Prahova vor fi deschise, la alegerile prezidențiale, 623 de secții, dintre care 157 vor fi pe raza municipiului Ploiești.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Potrivit datelor oficiale, furnizate de Prefectura Prahova, în județul nostru sunt așteptați 658.103 alegători.

Citește mai multe informații despre ORGANIZARE ALEGERI PREZIDENȚIALE ÎN PRAHOVA 

Conform informațiilor Autorității Electorale Permanente, cetăţenii au mai multe opțiuni de a-și exprima votul. Atenție, însă, indiferent că votează în localitatea de domiciliu sau în alte circumscripții, acest drept se poate exprima o singură dată. Votul multiplu se pedepsește!

- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii.

- dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

- dacă persoana îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Votarea în ţară începe duminică, la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, la ora 21.00 , cât şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituțional până cel mult la ora 23.59. Acesta din urmă este, de altfel, unul dintre elementele de noutate și adus în discuție ca urmare a nenumăratelor probleme apărute în Diaspora, unde foarte mulți alegători aflați în secții sau la cozi nu și-au mai putut exprima opțiunea electorală după ora 21.00.

Foto cu caracter ilustrativ

votare_150ca.jpg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg