Subvenție pentru căldura de la case… Promisiune electorală, momentan, fără susținere bugetară

0
poza-primaria-ploiesti_ce6c5.jpg

poza-primaria-ploiesti_ce6c5.jpg

Acordarea unei subvenții generalizate pentru încălzire, atât pentru locuitorii de la bloc, cât și pentru cei de la casă, pleacă de la un principiu echitabil. Cel puțin așa și-au argumentat aleșii locali social-democrați ploieșteni amendamentul privind acordarea de subvenție și pentru locuitorii care locuiesc la case. Singura problemă este că nimeni nu a prezentat cam care ar fi efortul bugetar al municipalității, în momentul în care ar urma să fie acordată subvenție pentru încălzirea de la case. Problema este că inclusiv pentru subvenționarea agentului termic de la bloc există temeri că nu sunt bani pentru anul viitor.

Toți ploieștenii plătesc taxe și impozite, prin urmare toată lumea, în mod normal, trebuie să beneficieze de un astfel de sprijin pe timpul iernii. Aceasta a fost argumentarea făcută de consilierii social-democrați în momentul în care, joi, pe ordinea de zi a Consiliului Local, s-a aflat proiectul legat de ajustarea prețului la gigacalorie.

Citește și: Ceartă ca la ușa cortului în Consiliul Local Ploiești. VIDEO

Aleșii PSD au propus ca de subvenții la căldură să beneficieze și ploieștenii care locuiesc la casă, indiferent de forma de încălzire a locuinței.

Singura problemă este că amendamentul PSD nu are, momentan, nicio fundamentare din punct de vedere financiar. Cu alte cuvinte, momentan, vorbim de o promisiune, frumos îmbrăcată, pentru care nu a fost solicitat, în timpul ședinței, o opinie a Direcției Economice.

Citește și: Ploieștenii de la case vor primi subvenție la căldură de la primărie!

Proiectul inițial de hotărâre, pentru care a fost dată viză de legalitate, a inclus, pe lângă noul tarif al gigacaloriei propus la Ploiești și subvenționarea de către municipalitatea a diferenței dintre prețul local, respectiv de 222,49 lei/Gcal, și noul tarif al agentului termic, de 375, 27 lei/Gcal.

Cu alte cuvinte, municipalitatea s-a angajat să plătească 152,78 lei pentru fiecare gigacalorie furnizată locuitorilor care stau la bloc, existând prevedere bugetară pentru 2019. 

În pragul blocajului

Incertitudinea legată de imposibilitatea de plată a subvenției gigacaloriei în 2020 pleacă de la faptul că pentru plata acestui ajutor există numai asigurări verbale, efortul financiar fiind unul imens.

Situația a fost explicată de consilierul local Paul Palaș, singurul care a dat dovadă că a analizat proiectul și din punct de vedere al cifrelor.

În opinia sa, anual, pentru încălzirea locuitorilor de la bloc, se consumă între 280.000 – 350.000 de Gcal. În cea mai fericită situație, a susținut Paul Palaș, cea în care consumul este unul minim, estimarea necesară pentru acoperirea subvenției este de peste 54 de milioane de lei.

Dacă la acest efort bugetar am adăuga o sumă identică pentru subvenționarea căldurii de la case, necesarul ar depăși 100 de milioane de lei, în condițiile în care bugetul anual al municipalității se cifrează la circa 420 de milioane de lei.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău