Tarife diferențiate la gunoi. Trei motive pentru care ploieștenii vor fi taxați suplimentar

0
deseuri-menajere_d7839.jpg

deseuri-menajere_d7839.jpg

La Ploiești, ca de altfel în alte 35 de localități prahovene din zona 2 – 6, se vor aplica tarife diferențiate pentru colectarea deșeurilor menajere. Cu alte cuvinte, pentru cei care nu colectează selectiv deșeurile, în mediul urban, se va aplica o penalitate care va conduce la creșterea tarifului la 13,20 lei/persoană/lună, iar în mediul rural va fi de 7,13 lei/persoană/lună. Aprobarea tarifelor diferențiate se aplică, la nivel național, încă din luna iulie. Numai că, în Ploiești, ca de altfel în multe localități din Prahova, măsura se va traduce prin aplicarea tarifului maxim pentru populație, pentru că, momentan, nu există infrastructura necesară pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Despre colectarea selectivă a deșeurilor se vorbește de multă vreme în Ploiești, însă, momentan, nu există încă un sistem de implementare a acestei măsuri.

În urmă cu câțiva ani, în câteva cartiere din municipiu, s-a încercat implementarea unui program pilot, prin realizarea unor platforme îngropate, pentru colectarea selectivă, la acea dată existând promisiunea că sistemul va fi extins la nivelul municipiului Ploiești. Numai că, în loc de PET-uri, sticle și hârtie, platformele îngropate s-au umplut de deșeuri menajere.

Un  proiect asemănător a existat, tot în urmă cu câțiva ani, prin montarea unor platforme separate pentru cele trei fracții, dar din nou, proiectul a eșuat lamentabil.

Momentan, singurul lucru aprobat, la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitare „Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor” Prahova a fost stabilirea tarifelor diferențiate, fără a se reglementa clar cum anume se va întâmpla acest lucru. 

Citește și: Tarife diferențiate pentru colectarea deșeurilor. Cât vor plăti prahovenii penalitate dacă nu depozitează selectiv gunoiul

La această dată, există cel puțin trei argumente potrivit cărora ploieștenii, cel puțin cei de la bloc, vor plăti tariful cu penalizare. Primul ar fi acela că, în zona blocurilor nu există contracte individuale cu operatorul de salubritate, ci acestea sunt încheiate la nivelul asociației. În al doilea rând nici autoritățile nu sunt lămurite clar când vine vorba de regulamentul de aplicare al colectării selective, iar pe de altă parte, până la această dată, la nivelul municipiului Ploiești nu a fost implementat un sistem de colectare selectivă a deșeurilor.

Studiu de caz

Dacă în zona caselor este mai ușor de aplicat o astfel de măsură, lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba de zona blocurilor. În acest ultim caz, răspunderea de colectare selectivă a deșeurilor aparține unei întregi asociații de proprietari.

Cu alte cuvinte, chiar dacă locatarul de la etajul III al unui bloc va colecta selectiv deșeurile menajere, pe fracțiile corespunzătoare (plastic/metal; hârtie/carton; sticlă și deșeuri reziduale/ menajere),  dacă există un alt vecin care nu va face acest lucru, atunci tariful aplicat la nivelul asociației va fi cel de 13,20 lei/persoană/lună. 

Decizii anapoda

Depozitarea selectivă a deșeurilor este privită sceptic inclusiv de autoritățile locale, care, pentru încă o dată, nu sunt pregătite să implementeze unitar o astfel de decizie, dând vina pe operatorul de salubritate.

„Noi nu am avut o decizie stabilită cu privire la un tarif diferențiat, dar cu toate acestea, într- ședință a Adunării de Dezvoltare Intercomunitare (ADI), în care am argumentat faptul că este un moment necorespunzător pentru a se întâmpla lucrul acesta, pentru că operatorul economic nu a făcut dovada capacității echipamentelor necesare și, inclusiv, a angajaților, de a putea realiza acest serviciu, așa cum și-l propune, de a avea colectare selectivă și respectarea programului pentru colectarea deșeurilor menajere, nu putem discuta de o diferențierea tarifelor pentru cetățenii care fac colectare selectivă și pentru cei care nu fac colectare selectivă. Din păcate, din nou nu s-a înțeles și 15 sau 16 autorități locale au votat acest tarif diferențiat”, a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești.

Lucrurile nu sunt clare nici când vine vorba de regulamentul care ar fi trebuit să stea la baza colectării selective a deșeurilor. 

„„Sunt doar două – trei fraze trecute în regulament, care din nou a fost aprobat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. fără să existe, cel puțin din partea municipiului Ploiești o hotărâre de Consiliu Local în acest sens”, susține primarul Ploieștiului, care susține că tarifele diferențiate, cu sau fără votul Ploieștiului, se vor aplica prin simplu fapt că „în urma unei decizii luate în Consiliul Local, aceste competențe au fost date către această Asociație, coordonată de Consiliul Județean, iar dacă această Asociație, în majoritatea ei ia aceste decizii, ele se aplică”.

Prin urmare, inclusiv autoritățile locale nu sunt lămurite cu privire la modalitatea în care se va realiza colectarea selectivă a deșeurilor, în condiția în care măsura de aplicare a tarifelor diferențiate, aplicată la nivel național, va fi implementată și la Ploiești.

„Atât Consiliul Județean, cât și celelalte primării, majoritatea PSD – ALDE, nu au luat în considerare faptul că această societatea (n.r. operatorul de salubritate) nu are capacitatea necesară să facă această colectare selectivă. De fapt și de drept, printr-o astfel de măsură, se va impune marii majorități a cetățenilor un tarif de 13,20 lei/persoană/lună”, este de părere și Adrian Dobre, primarul Ploieștiului.

(Ne)colectare selectivă

Neputința de aplicare a unei astfel de măsuri se poate vedea concret în zona platformelor de gunoi, unde există pubele inclusiv pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Astăzi, vă prezentăm imaginea surprinsă în Cartierul Malu Roșu. La o platformă de gunoi sunt trei pubele: pentru hârtie, pentru plastic/metale și pentru deșeuri menajere. În timp ce pubela pentru deșeuri menajere este goală, celelalte două, unde ar fi trebuit să fie pline cu PET-uri și hârtie erau pline cu diverse gunoaie. Iar în aceste condiții nu se poate vorbi de colectare selectivă a deșeurilor.

deseuri-menajere_81453.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here