Autobuze pentru elevi la București, Cluj și Brașov. La Ploiești, momentan, nu se poate

0
autobiuze-elevi_b3110.jpg

autobiuze-elevi_b3110.jpg

Considerat un program care oferă siguranță elevilor, dar și care ar conduce la reducerea poluării, programul pilot privind transportul elevilor la școală nu a fost implementat la Ploiești. Motivul? Lipsa banilor pentru achiziționarea de autobuze destinate unui astfel de program. La București, Cluj și, mai nou, la Brașov, au fost înființate linii pentru transportul elevilor la școală. 

Inițiativa legislativă pentru implementarea unui program de transport al elevilor la școală a fost lansată, anul trecut, de parlamentarul PNL Roberta Anastase, iar la acea dată propunerea a fost îmbrățișată de toți factorii politici.

Citește și: Autobuze speciale pentru transportul elevilor la școală, în Ploiești. Codul rutier ar putea fi modificat-VIDEO

Culmea este că în timp ce orașe precum Cluj, București și mai nou Brașov au reușit să implementeze programul pilot, la Ploiești, momentan, nu a fost introdusă, nici măcar cu titlu experimental, o linie pentru transportul elevilor.

„Am avut discuții cu primarul Ploieștiului care mi-a spus că programul ar urma să fie introdus când vor sosi primele autobuze nepoluante. Orașul Cluj are deja o experiență de aproximativ doi ani prin implementarea unui traseu experimental”, a precizat Roberta Anastase, deputat PNL, susținând că pe latură legislativă s-au făcut demersuri legate de implementarea acestui proiect. „Am reușit să obținem aviz favorabil, însă mai există reticență la nivelul Guvernului. Dincolo de siguranța elevilor, inițiativa va contribui și la reducerea poluării, pentru că s-a observat că numărul de mașini crește exponențial la începutul anului școlar, pentru că mulți dintre părinți nu optează pentru transportul în comun. Un astfel de proiect ar oferi siguranță, iar eu consider că o astfel de legislație poate fi dezvoltată în toate orașele țării, dar în special la Ploiești”, a mai precizat Roberta Anastase.

În 2018, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, dădea asigurări că programul pilot va fi aplicat, din 2019, la Ploiești. Între timp însă, datele problemei s-au modificat. 

Citește și: Autobuzul elevilor va circula, din 2019, în Ploiești – VIDEO

„Noi intenționăm să introducem un traseu pentru transportul elevilor. Din păcate, anul acesta, bugetul și constrângerile bugetare nu au permis achiziționarea de noi autobuze, conform programului derulat încă de anul trecut, iar cele 10 autobuze noi care au fost achiziționate, din cauza parcului auto de la TCE, au fost introduse pe traseele suprasolicitate. Trebuie să ținem cont că un astfel de program nu poate fi făcut oricum. Intenția noastră este ca în momentul în care vom reuși să achiziționăm noi autobuze să introducem acest traseu pentru elevi. În momentul în care vom avea un nou lot de 15 – 20 de autobuze noi vom avea posibilitatea de a asigura mijloacele auto și pentru transportul elevilor. Sperăm ca, până la sfârșitul anul, din economiile făcute, să existe posibilitatea de a continua programul de achiziție de autobuze”, a susținut Adrian Dobre, primarul Ploieștiului.

Curios sau nu, dincolo de lipsa de autobuze, de anul trecut până acum nu a existat nici măcar o discuție cu operatorul de transport pe tema analizării unui eventual traseu pentru acest proiect pilot. 

„Noi nu am fost consultați până acum pe această temă. Am văzut anul trecut propunerile anunțate, dar nu a existat nici măcar o discuție cu privire la un astfel de program. teoretic, un astfel de proiect ar putea fi implementat la Ploiești, dar nu mi s-a solicitat opinia. Dacă Consiliul Local și Primăria Ploiești decid introducerea unui astfel de proiect, TCE îl va pune în practică. Cele două instituții au apanajul de a aproba traseele în Ploiești și de a aduce modificări programului de transport”, a susținut Alexandri Nicolae.

În concluzie, momentan, la Ploiești, propunerea de introducere a unui traseu pilot pentru transportul elevilor a rămas la stadiul de declarații. Asta în timp ce, pe lângă Cluj, alte două orașe au făcut posibilă punerea în practică a unei astfel de inițiative.

La Brașov, la început de an școlar, au început să circule trei autobuze care deservesc prima lini de transport elevi către două unități de învățământ situate în centrul istoric. Proiectul inițiat de Primăria Brașov vizează transportul la școală numai a elevilor din ciclul primar. 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău