69587270_2405300509589403_8034592528898457600_n_ab5fe.jpg

Ceea ce se întâmplă de doi ani în Ploiești, în domeniul salubrității, reprezintă o însumare a mai multor cauze, vina fiind împărțită.

Zilnic, primim zeci de imagini din toate colțurile Ploieștiului, toate evidențiind aceeași realitate: suntem sufocați de gunoaie. Și tot zilnic vorbim despre acest subiect, cu speranța că urât mirositoarea poveste a gunoiului va lua sfârșit, iar Ploieștiul va arăta ca un oraș civilizat.

Rosalul acuză primăria pentru că ar întârzia plata facturilor. Primarul iese public și arată că facturile sunt plătite la termen, chiar dacă serviciile nu au fost prestate conform contractului. În toată această poveste, rezilierea nu ține de decizia primăriei, ci de ADI Deșeuri, singura implicare a municipalității fiind în plata facturilor. Totodată, primarul Dobre a solicitat ieșirea din ADI Deșeuri, însă doar el și președeintele CJ au votat pentru ieșire, ceilalți peste 30 de primari nefiind de acor și motivând că la ei nu sunt probleme cu salubritatea, asta deși primim imagini relevante nu doar din Ploiești.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe de altă parte, dacă ADI Deșeuri ”se spage”, apare problema returnării fondurilor europene, subiect pe care îl vom dezvolta în curând. Desigur, vă întrebați despre ce bani este vorba, atât timp cât nu avem colectare selectivă sau platformele de gunoui au fost subdimensionate, nemaifăcând acum față volumului de deșeuri. Răspunsurile pot să constituie o bază serioasă de cercetare a funcționării ADI Deșeuri.

Tot Rosalul acuză municipalitatea că nu prezintă situația exactă a numărului de locuitori, ceea ce duce la încasări mai mici, care nu acoperă costurile de operare. 

Din când în când, angajații Rosal intră în grevă. Susțin că salariile nu le sunt plătite la timp, că nu au echipament și că au din ce în ce mai puține utilaje. Este evident acest ultim aspect, având în vedere că pe cele mai multe străzi din Ploiești gunoiul se ridică la 2-3 săptămâni, nu o dată pe săptămână, așa cum prevăd obligațiile contractuale. Interesant este dacă Rosalul va factura doar jumătate de lună, conform frecvenței prestației. Despre măturatul stradal nu avem ce să discutăm, atât timp cât imagini precum cea din acest articol sunt la tot pasul. Primăria verifică ceea ce plătește?

La aceste probleme se adaugă depozitarea gunoiului colectat. Deja este de notorietate scandalul cu rampa ecologică de la Boldești, din cauza taxelor neachitate, Rosalul susținând că Primăria Ploiești este cea care trebuie să le plătească, nu societatea care colectează. Așa se face că gunoiul ploieștenilor a ajuns pe la Vălenii de Munte și, mai nou, depozitat ilegal în bene, pe lângă Gara de Nord din Ploiești.

Dezgustătoare este atitudinea unor politicieni, care se plimbă și se pozează în scop electoral, cu utilaje ale SGU sau ale altor societăți, susținând că se implică în rezolvarea problemei gunoiului. Penibil!

Contrelor și bâlbâielilor administrative, care ne-au adus în situația de astăzi, să le adaugăm și lipsa de bun simț a multora dintre noi. Pentru că au văzut că se poate și că nimeni nu-i sancționează, mulți aruncă gunoiul la întâmplare, pe străzi. Întotdeauna au o scuză: ”păi, unde să-l duc, dacă rampa e cu vârf?” 

Ne interesează mai puțin că toată această mizerie va fi decontată electoral de PNL și PSD, ceea ce ne interesează cu adevărat fiind rezolvarea problemei. 

69587270_2405300509589403_8034592528898457600_n_91a09.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg