primaria-ploiesti-datorii_082aa.jpg

Primăria Ploiești are în derulare patru împrumuturi realizate, de-a lungul timpului, pentru finanțarea unor investiții. Cum fondurile municipalității sunt insuficiente, ca soluție de urgență, administrația locală a propus contractarea de noi credite pentru rambursarea datoriilor către BRD și CEC Bank.

Aleșii locali ploieșteni au aprobat, într-o ședință de îndată, contractarea a două noi împrumuturi pentru rambursarea creditelor de la BRD și CEC Bank.

Primul împrumut ar urma să aibă o valoare de peste 15 milioane de euro pentru refinanțarea creditului la BRD. Noul împrumut ar urma să aibă o perioadă de grație de trei luni și o perioadă de rambursare de trei ani.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În cel de-al doilea caz este vorba de contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de peste 64,7 milioane de lei pentru refinanțarea creditului la CEC Bank. Noul împrumut ar urma să aibă o perioadă de grație de 3 luni și o perioadă de rambursare de 9 ani și 9 luni. 

„Propunerea de contractare are loc în ideea reducerii cheltuielilor, prin obținerea unui cost mai mic decât costul împrumutului existent”, a precizat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești, care a precizat în referatul de aprobare că propunerea vine în contextul în care trebuie asigurate „resursele financiare necesare funcționării în bune condiții a municipiului Ploiești”.

Primăria, datoare până... în 2029

La această oră, Primăria Ploiești are în derulare patru credite accesate, de-a lungul timpului, la diverse bănci, pentru derularea unor investiții publice, inclusiv pentru asigurarea co-finanțării pentru anumite proiecte derulate cu fonduri europene.

Astfel, unul dintre contracte de împrumut, este la BCR. Creditul a fost contractat în noiembrie 2007 și a avut o valoare de 29 de milioane de euro, împrumutul având ca termen final de rambursare 2021.

Un al doilea împrumut a fost contractat în februarie 2011, la BRD, și are ca perioadă de rambursare 2023. Valoarea acestui credit este de 40 de milioane de euro.

Cel de-al treilea credit a fost făcut la CEC Bank și are o valoare de 79 de milioane de lei și trebuie rambursat până în 2029.

Ultimul credit aflat în derulare, la Exim Bank, are o valoare de 150 de milioane de lei, iar rambursarea are ca termen 2029.

Credite pe bandă rulantă

Trebuie precizat faptul că, prin hotărâri de Consiliu Local, au mai fost aprobate două credite. Primul este în valoare de peste 38 de milioane de lei, pentru co-finanțarea proiectelor de investiții cu fonduri europene, împrumut pentru care s-a finalizat procedura de achiziție.

Cel de-al doilea împrumut este în valoare de peste 140 de milioane de lei pentru finanțarea unor obiective de investiții de interes local. În acest caz a fost demarată procedura de achiziție.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg