primari-ploiesti_7a556.jpg

O situație cu privire la criza economică de la nivelul municipiului Ploiești atestă faptul că de la 1 august, multe dintre serviciile publice din municipiu rămân fără finanțare. Iar la acest capitol se înscrie cu brio iluminatul public, dar inclusiv asigurarea gratuităților pe mijloacele de transport public pentru pensionari și elevi. Singura soluție ar fi o rectificare de buget, bineînțeles dacă se vor identifica fondurile necesare, respectiv peste 45,3 milioane de lei.

În timp ce ploieștenii reclamă serviciile de proastă calitate atunci când vine vorba de ridicarea gunoaielor, dar și de spațiile verzi și de infrastructură, Primăria Ploiești se confruntă cu o criză financiară fără precedent.

Aprobat cu mare greutate, de abia în luna mai, bugetul Ploieștiului se dovedește insuficient când vine vorba de asigurarea finanțării pentru serviciile publice. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe capitole, situația economică, relevă faptul că pentru salubritate, suma prevăzută a fost de 16 milioane de lei, iar cheltuielile deja au ajuns la 10,2 milioane de lei, în contextul în care necesarul până la finele anului ar fi de încă 10 milioane de lei.

La dezinsecție, deratizare și dezinfecție prevederea bugetară a fost de 3 milioane de lei, iar cheltuielile până la această dată sunt de 2,7 milioane de lei, necesarul până la finele anului fiind de încă 2,5 milioane de lei. 

La capitolul iluminat public, unde deja s-au înregistrat trei facturi neplătite, prevederea bugetară a fost de aproape 2,9 milioane de lei, pentru furnizarea de energie electrică, suma rămasă în cont fiind de aproape 900 de lei, iar necesarul până la finele anului de peste 3,6 milioane de lei.

Pentru serviciul de întreținere a iluminatului public suma prevăzută în buget, de 890.000 de lei, a fost deja epuizată, iar necesarul până la finele anului ar fi de peste 1,4 milioane de lei.

Potrivit situație actuale, nici pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, activitate prestată de SGU Ploiești, nu mai sunt bani până la sfârșitul anului. Suma prevăzută în buget a fost de peste 11,2 milioane de lei, din care s-au efectuat cheltuieli de peste 10,1 milioane de lei, fiind necesare alte 8,6 milioane de lei.

Aceeași problemă legată de finanțare există și când vine vorba de subvenționarea transportului public în comun. Suma prevăzută în acest an a fost de 28 de milioane de lei, din care deja s-au cheltuit peste 27,7 milioane de lei, necesarul până la finele anului fiind de peste 16 milioane de lei.

Necesarul la această oră pentru acoperirea finanțării până la finele anului, pentru aceste servicii, dar și pentru cele care vizează alte domenii, este de peste 45 de milioane de lei.

Soluția ar fi o rectificare de buget, însă la acest capitol trebuie spus că, momentan, nu sursele de finanțare nu au fost identificate.

Necesarul până la finele anului 2019:

Salubritate (curățenie căi publice, DDD, colectare cadavre animale) - 12,7 milioane de lei

Iluminat public (serviciul de furnizare energie electrică, serviciul de întreținere iluminat public, iluminat ornamental, spectacole artificii) - peste 6,2 milioane de lei

Serviciul Domeniul Public și Privat (amenajare spații verzi, tăieri arbori, lucrări executate de serviciul tehnic, protecție socială cimitire) - peste 9,6 milioane de lei

Transport Public Urban (asigurare gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru pensionari și elevi) - peste 16,8 milioane de lei

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg