pesta-sirna-gorgota-poienarii-rali-targsoru-vechi_f4575.jpg

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate în Prahova a ajuns la opt. Lista localităților unde a fost confirmat virusul include comunele Poienarii Burchii, Târgșoru Vechi, Gorgota și Șirna, dar alte zeci de localități din județ, inclusiv Ploieștiul, sunt în zona de protecție și supraveghere.

De la depistarea primului focar de pestă porcină africană (PPA) din județul Prahova, din data de 9 iulie 2019 și până astăzi, 15 iulie 2019, au fost confirmate în total 8 focare, a anunțat Prefectura Prahova.

Citește și: Zeci de localități din Prahova, inclusiv Ploieștiul, în zona de protecție și supraveghere, din cauza focarelor de pestă porcină africană

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În cursul zilei de sâmbătă, 13 iulie 2019, au mai fost confirmate, prin buletine de analize emise de IDSA Bucuresti, alte 3 focare de PPA la porci domestici, respectiv două cazuri în gospodării din comuna Gorgota - sat Crivina, unde au fost uciși doi porci. și un focar în comuna Șirna, unde au fost găsiți morți doi porci domestici.

Citește și: Zeci de porci uciși în Prahova după ce au apărut noi focare de pestă porcină africană la Târgșoru Vechi și la Poienarii Burchii

De asemenea, au apărut 2 suspiciuni de PPA, respectiv o suspiciune este în comuna Poienarii Burchii – sat Poienarii Rali și una în comuna Gorgota - sat Poienarii Apostoli).

Potrivit Prefecturii Prahova în cazul celor două suspiciuni au fost efectuate analize de către DSVSA Prahova (rezultatul fiind pozitiv), analize care au fost trimise, în cursul zilei de 13.07.2019, la IDSA București pentru confirmare . În acest caz, medicii au luat decizia de ucidere a doi porci.

Citește și: Focar de pestă porcină în Prahova, la Poienarii Rali. Lista localităților din zona de protecție și supraveghere

„Toți porcii uciși au fost îngropați în groapa destinată neutralizării cadavrelor porcilor uciși/morți din cauza PPA avizată de DSVSA, Garda de Mediu, DSP si SGA din Prahova”, a mai precizat Prefectura Prahova, care a precizat că noile cazuri de PPA se află în zona de protecție/supraveghere a focarelor anterioare.

Citește și: Filtre pe toate drumurile naționale și județene din Prahova pentru depistarea porcilor transportați în mașini. Măsuri pentru combaterea pestei porcine africane - VIDEO

„Autoritățile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA, iar echipajele mobile ale Inspectoratului de Politie Județean Prahova continuă controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere. Până acum nu au fost descoperite autoturisme care transportau animale. Astăzi, 15.07.2019, de la ora 14.00, se va întruni Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a aproba cele două hotărâri privind planurile de măsuri pentru combaterea ultimelor două focare”, a anunțat Prefectura Prahova.

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg