proiect-copii-centre-plasament-prahova_56251.jpg

Procesul de restructurare a centrelor de plasament deja a început în mai multe județe, inclusiv în Prahova, unde au fost aprobate actele normative pentru demararea procesului de închidere.

Propunerea pleacă de la legislația europeană care impune asigurarea unui mediu familial de îngrijire tuturor copiilor instituționalizați. 

Copiii separați temporar sau definitiv de părinți ar urma să locuiască în apartamente, case de tip familial sau în centre de primire în regim de urgențe și în centre maternale. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Termenul de implementare a unui astfel de proiect este destul de scurt, având în vedere că, din 2021, este interzisă funcționarea centrelor de plasament.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova a analizat necesitatea asigurării serviciilor în fiecare centru și a prioritizat demararea unor proiecte care vizează închiderea/restructurarea centrelor de plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Sinaia, Centrului de Plasament Plopeni și Complexului de Servicii Comunitare “Sf. Maria” Vălenii de Munte”, se arată într-un raport de specialitate la proiectul de hotărâre care a vizat închiderea centrului de plasament de la Sinaia.

DGASPC Prahova intenționează, de altfel, obținerea de finanțare europeană pentru implementarea unor astfel de proiecte. 

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 200.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă este de 1.000.000 euro. Procentul de cofinanțare este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, se mai precizează în raportul de specialitate al CJ Prahova.

Finanțarea europeană se asigură atât pentru centrele de zi care vor furniza servicii de suport atât pentru copiii care părăsesc centrele rezidențiale, cât și pentru copiii aflați în situații de risc de separare de familie din comunitate.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg