regulament-copii-morti-maternitate-ploiesti_69b18.jpg

Precedentul de la Maternitatea Ploiești, când opt copii născuți morți nu au putut fi îngropați timp de 13 ani, a impus modificarea regulamentului cimitirelor din municipiu. Dacă proiectul va fi aprobat, copiii decedați la Spitalul de Obstetrică Ginecologie vor putea fi înhumați în baza certificatului de naștere cu mențiunea „născut mort”.

La finele lunii aprilie, un caz șocant a ieșit la iveală. Mai mulți copii care s-au născut morți la Maternitatea Ploiești, în decursul timpului, și care au fost abandonați de părinți nu au avut parte de înhumare, pe motiv că legislația nu prevedea o astfel de situație.

Trupurile neînsuflețite au fost ținute la morga maternității chiar și 13 ani, timp în care unitatea medicală a apelat la poliție pentru identificarea mamelor care și-au abandonat pruncii morți. În plus, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești a încercat de-a lungul timpului să le convingă pe mame să-și îngroape creștinește copiii, însă demersul nu a avut sorți de izbândă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cum legea prevede că declararea decesului se poate face numai în termen de trei zile de la survenirea acestuia, „iar înregistrarea tardivă a acestui fapt juridic se poate face doar în baza unei hotărâri judecătorești”, spitalul a solicitat, în 2016, Judecătoriei Ploiești pronunțarea unei hotărâri prin care să fie declarată moartea micuților”. Cererea de legalizare a sentinței a fost soluționată în 2019, când, după atâta timp, a fost posibilă și înhumarea trupurilor neînsuflețite care zăceau de atâția ani la morgă.

Citește și: Slujbă religioasă și înmormântare pentru copiii ținuți în morga Maternității Ploiești timp de 13 ani. FOTO-VIDEO

Pentru a nu fi repetată situația, un proiect privind modificarea regulamentului cimitirelor din Ploiești prevede și o astfel de situație. Potrivit propunerii, dacă proiectul va fi aprobat în Consiliul Local Ploiești, înhumările vor avea loc în baza certificatelor de naștere ale copiilor, cu mențiunea „născut mort”.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg