alunecari-teren-prahova.jpg

Pe lista localităților afectate de alunecările de teren figurează Cerașu, Comarnic, Bertea, Drajna, Breaza, Poiana Câmpina, Gornet și Posești. Alunecările de teren au afectat nu doar drumuri locale și județene, poduri și podețe, dar și câteva locuințe. În cazul în care fenomenele nu vor fi stopate există riscul întreruperii circulației către anumite gospodării.

„Comisia specială care a verificat situația pe teren a finalizat constatările, urmând ca, în perioada următoare, să fie realizată o evaluare a pagubelor, pentru înaintarea propunerilor în vederea solicitării sumelor necesare pentru efectuarea lucrărilor, fonduri stabilite prin hotărâre de Guvern”, a precizat Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova.

Cea mai afectata localitate de alunecările de teren este Cerașu, unde pământul a început să o ia la vale în mai multe puncte, inclusiv în zona pârâului Valea Slonului, unde fenomenul poate pune în pericol o locuință. În punctul Perțea, de exemplu, alunecarea de teren s-a produs pe o distanta de 150 de metri și afectează mai multe gospodarii.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Tot la Cerașu, la podul din punctul Gicu Staicu, din cauza alunecării de teren a fost distrus un zid pe o lungime de 24 de metri. Totodată a fost afectat un pod metalic cu ajutorul căruia se realizează accesul auto și pietonal către mai multe gospodarii, iar în punctul Valea Lespezii este afectat malul drept al pârâului Drajna, existând riscul întreruperii circulației către mai multe gospodarii.

La Bertea, alunecarea de teren a afectat podul din zona Valea Scândurii, fiind distruse rampele acestuia. În cazul în care fenomenul nu va fi stopat există riscul afectării drumului și blocării circulației. Tot în zonă, în punctul „Școala Lutu Roșu” a apărut o colmatare în zona podului, accesul către gospodării realizându-se în prezent extrem de greu.

La Drajna, din cauza unei alunecări de teren există riscul întreruperii circulației către satul Cătunu, iar la Comarnic au fost afectate mai multe zone.

Principala problemă de la Comarnic o reprezintă afectarea, de către alunecarea de teren, a unui zid de sprijin, care prezintă fisuri, degradări și o ușoară înclinare spre DN1. Pericolul cel mai mare îl reprezintă faptul că pe terenul protejat de zid sunt amplasate un bloc vechi și doua blocuri mai noi, dar și alte clădiri și anexe.

Tot la Comarnic, în cartierul Ghioseștii de Jos, zona Piscul Beliei, alunecarea a afectat un stâlp de curent electric, iar mai multe locuințe riscă să rămână nealimentate la energia electrică. Și, tot în această localitate, pe strada Secăria există riscul întreruperii circulației.

La Breaza sunt afectate, în schimb, din cauza alunecărilor de teren, mai multe străzi, respectiv Drum Nou, Valea Morii, Primăverii, Daliilor, Poieniței, Salcâmilor, dar și DJ 101R.

În satul Poiana Câmpina au fost afectate două zone mai grav, alunecarea de teren fiind și în zona unui drum local, În cazul în care nu va fi stopat fenomenul, poate exista riscul de limitare a accesului către șase gospodării.

În satul Gornet, pe strada Sărata, au apărut probleme la o locuință. Echipa de specialiști ajunsă la fața locului a constatat crăpături și dislocarea unor bucăți din pereți , dar și denivelări la nivelul scării de acces, precum și în interior, la pardoseală, dar și deteriorări la planșeul casei.

Cât privește localitatea Posești, alunecarea de teren s-a reactivat în satul Târlești, în /două zone, fiind afectat și un drum local, acesta devenind impracticabil circulației rutiere.

Foto cu caracter ilustrativ

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg